НОВИНИ

Говорител на МВнР на Украйна пред екипа на БНТ в Киев: България е наш приятел

Александър Марков
от Александър Марков
20:07, 09.05.2022
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Пред БНТ говорителят на министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак благодари на страната ни за ангажимента за ремонт на военна техника, а говорителят на външното министерство Олег Николенко нарече България "приятел".

А говорител на МВнР на Украйна определи страната ни като приятелска:

"Ние определено смятаме, че България е наш приятел. Наистина оценяваме грижите ви за украинските бежанци, които бягат от руската война и намериха убежище там. Оценяваме и подкрепата на България за членство на Украйна в ЕС. Получихме подкрепа от гледна точка на логистика. Нашият външен министър посети България съвсем скоро, за да договори нови маршрути за експорт на украински продукти, тъй като украинските пристанища са блокирани от руските сили. Така че ние сме две близки страни и ще задълбочим взаимоотношенията си в близко бъдеще", заяви Олег Николенко, говорител на Министерството на външните работи.

Да, но България не взе решение да изпрати оръжия за Украйна, което е, доколкото аз разбирам, най-необходимото нещо тук сега?

"Украйна е изпратила списък с необходимото на всички европейски страни, включително и до България. Искаме страните сами да решават какво могат и не могат да осигурят. Разбира се, е суверенно решение на всяка една страна", допълни Олег Николенко.

Вижте и още във включването на нашите специални пратеници в Украйна - Александър Марков, оператора Станислав Златев и видеотехника Тодор Илиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите по волейбол ще играят контроли с Испания във Вършец
Националите по волейбол ще играят контроли с Испания във Вършец
Берое организира специално събитие под надслов „Да аплодираме Камбуров в Храма“
Берое организира специално събитие под надслов „Да аплодираме Камбуров в Храма“