НОВИНИ

Говорителят на Министерството на отбраната на Украйна пред нашите пратеници: Благодарни сме на България за ремонта на военната ни техника

Александър Марков
от Александър Марков
18:22, 09.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Комендантски час, сирени и пусти улици в голяма част от Украйна днес на 9 май. И докато руските сили продължават офанзивата си на Изток, в Киев, макар и при засилени мерки за сигурност, придвижването остава свободно.

Пред БНТ говорителят на Министерството на отбраната благодари на България за ангажимента за ремонт на военна техника.

Одеса и Киев приличат на призрачни градове - дали заради въведения дълъг комендантски час в Одеса, в който хората нямат право да напускат домовете си или заради предупрежденията за възможни нови атаки или провокации, хора по улиците почти няма. На място има стотици блок постове, по магистралите са прокопани окопи. Днес в Киев работят предимно държавните учреждения.

"Това не е война между две армии. Това е война между два мирогледа. Днес празнуваме Деня на победата срещу нацизма. И няма да дадем на никого нито частичка от своята история. Гордеем се със своите предци, които като част от коалиция срещу Хитлер, са победили нацизма. Защото някои се сражават за царя, за фюрера, за партията и вожда, но ние се борим за родината. Никога не сме се сражавали срещу някого. Винаги сме се борили за самите нас. За свободата си. За независимостта си. И тази победа на предците ни не е била напразна. Те са се борили за свобода и са спечелили. Ние също се борим за свободата на своите деца и също ще победим. Скоро ще има два дни на победата в Украйна. А други няма да имат нито един", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По-рано пред екипа ни говорителят на Министерството на отбраната Юрий Сак благодари на страната ни за подкрепата. Той призова запада да предоставят още тежко въоръжение, което е необходимо на Украйна.

"Много сме благодарни на България за ремонта на нашата военна техника. Тази помощ ще бъде много, много важна за Украйна. Точният момент, в който тези ремонти ще започнат, не е ясен, но сме уверени, че България ще изпълни ангажиментите си. Докато чакаме нашите международни партньори да ни предоставят въоръжение по натовски стандарти, се нуждаем от ремонт на сегашното въоръжение", заяви Юрий Сак от Министерството на отбраната на Украйна.

Вижте и още във включването на нашите специални пратеници в Украйна - Александър Марков, оператора Станислав Златев и видеотехника Тодор Илиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дунав (Русе) се завърна в професионалния футбол
Дунав (Русе) се завърна в професионалния футбол
Ембарго за внос на руския петрол може да доведе до недостиг на горива на българския пазар
Ембарго за внос на руския петрол може да доведе до недостиг на горива на българския пазар