НОВИНИ

Грипът настъпва: Няма места в детските отделения в Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 10.01.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Спират приема на малки пациенти в двете детски отделения на многопрофилната болница в Пазарджик заради липса на легла. През последните дни лавинообразно се е повишил потока на деца с респираторни заболявания и това е причина по лекарска преценка по-леките случаи да се пренасочват към други лечебни заведения в областта.

В двете отделения има 45 места, а до тази сутрин настанените са били 55. Лекарите казват, че за последните 6 месеца това е най-натоварения период. Колкото деца се изписват, толкова се и приемат за лечение. Най-малкият пациент е бебе само на 15 дни.

Различни респираторни вируси карат родителите да търсят лекарска помощ. Заради недостига на легла от ръководството на болницата настояват РЗИ да обяви грипна епидемия, за да се преустановят контактите в училищата и детските градини. Засега няма такова решение, очаква се това да стане в следващите дни.

От здравната инспекция казаха, че до момента не са достигнати необходимите нива на заболеваемост.

"И в тежките случаи се налага да прилагаме и кислородотерапия, до интубация, слава богу, не сме стигали скоро, но има доста болни деца с подобна симптоматика - висока температура, кашлица, обща отпадналост, повръщане, които често не могат да се излекуват вкъщи и се налага болнично лечение", заяви д-р Мария Куленска от Второ детско отделение в МБАЛ-Пазарджик.

"От 6 януари отделенията ни са препълнени. Постоянно правят консултации по спешните отделения и в почивните дни. Над 100 консултации са направени на деца от нашите специалисти педиатри. Предприел съм съответните мерки като съм уведомил директора на РЗИ, директора на ЦСМП, и директор на РЗОК-Пазарджик, че капацитета ни е запълнен и се налага да бъдат пренасочвани по възможност към други лечебни заведения пациенти пристигнали в спешните отделения и невъзможност да ги приемем в нашите отделения", каза д-р Красимир Темнилов - директор на МБАЛ-Пазарджик.

Вижте повече в прякото включване на Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Турлаков: За да организираме голямо първенство, ще ни трябва помощ от държавата
Христо Турлаков: За да организираме голямо първенство, ще ни трябва помощ от държавата
1 година затвор и обществено порицание за младежа от Русе, бил свои връстници
1 година затвор и обществено порицание за младежа от Русе, бил свои връстници