НОВИНИ

До края на 2023 г. трябва да получим първия медицински хеликоптер

bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 10.01.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

6 медицински хеликоптера се очакват у нас, след като вчера Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка.

"В момента няма нищо критично, което да кажем, че е на ръба на закона. Важното е, че се върви напред към това България да се сдобие с чисто нови медицински хеликоптери." Това заяви в студиото на "Денят започва" изпълнителният директор на медицинския и въздухоплавателен оператор Георги Гвоздейков.

До края на 2023 година е срокът по програма "Региони в растеж", по време на който трябва да се достави първият хеликоптер. Над 135 милиона лева е обявената цена за един хеликоптер, предвидена в Плана за възстановяване и развитие.

"В самата цена за доставката има включени много услуги. Това са скъпи съоръжения, скъпа техника. Там е включено обучение, поддръжка", обясни още Гвоздейков.

В обявената цена се включват още и обучението на пилотите и на технически екип за поддръжката на въздухоплавателното средство.

"Хеликоптерите ще бъдат с пълно медицинско оборудване. Ще има необходимите инструменти за по-нататъшно техническо обслужване", каза Гвоздейков.

Активистът от ХЕМС Виктор Иванов определи активността около доставката на медицински хеликоптери като стандартна и добави, че се губи прозрачността около поръчката.

Все по-остра е нуждата от спасителни хеликоптери

"Хората вече губят търпение. Склонни са дори да направят компромис с прозрачността, за да се сключи тази услуга след 10 години буксуване", каза той.

Според него забавянето на доставката на медицински хеликоптер се дължи на липсата на административен капацитет в Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.

"Това е комплексен проект, който включва координацията между три министерства и ми се струва, че когато една държава 10 години се е управлявала с есемеси и нареждания, които имат административния потенциал или са го имали, когато им се възложи задача, която е по-сложна, когато трябва да създадат визия, стратегия, да предложат промени в закона просто нямат административния капацитет да се справят. Мисли се един метър напред. Няма ясен хоризонт. Няма ясно визия как този проект ще бъде развиван в бъдещ, по какъв начин ще става неговата финансова издръжка" - така Георги Гвоздейков обясни издръжката на годишна база на проекта.

В 98% от европейските държави, които предлагат тази услуга, финансирането се извършва от обществото. Тези средства се внасят като годишен членски внос към организацията, която е с нестопански профил. Тази практика може да бъде приложена и у нас.

"България ще бъде разделена на три зони от Южната част на Стара планина и три зони от Централната част на Стара планина", обясни Георги Гвоздейков.

Химера или реалност - кога в България ще има спешна помощ по въздуха?

Базите на хеликоптерите ще бъдат около Пловдив, Ямбол, Сливен, Варна, Шумен, Горна Оряховица, Плевен, Долна Митрополия. Времето, за което хеликоптерът трябва да стига до мястото на произшествието, е 25 минути.

Заплащането на медицинския персонал, който ще обслужва пациенти в хеликоптерите, следва да е същото като това в останалите европейски държави.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение до гръцкия остров Лесбос беше усетено и в района на Кърджали
Земетресение до гръцкия остров Лесбос беше усетено и в района на Кърджали
Треньорът на вратарите за Лорис: Беше удоволствие да работя с него, Лорис е институция във френския футбол
Треньорът на вратарите за Лорис: Беше удоволствие да работя с него, Лорис е институция във френския футбол