НОВИНИ

Хайко Маас: Германия ще обяви Корона-председателство

хайко маас германия обяви корона председателство
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:04, 12.04.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Политика

За преодоляване на последиците от пандемията Германия ще обяви през втората половина на годината Корона–председателство, заяви министърът на външните работи Хайко Маас.

В публикуван в днешния брой на "Ди Велт” материал, министърът пише, че кризата с коронавируса е засегнала всички хора по цял свят.

"Все още за никого няма ваксина или лекарство. Вирусът не прави разлика между бедни, богати, цвят на кожата или гражданство. Той може да засегне всички и не се спира пред която и да е държавна граница”, казва Маас.

Това принуди държавите да предприемат мерки, които само преди няколко седмици изглеждаха немислими – ограничиха се масово контактите между хората, границите бяха затворени, спря работата на предприятията и въздушния транспорт.

"Всичко това беше и е правилно, защото няма нищо по-важно от спасяването на човешкия живот. Както всяка друга държава, на първо място имаме задължението да поставим под контрол кризата в собствената си страна”, смята той.

Германия се нуждае от здрава Европа и функционираща икономика, пише още в материала.

Затова не е просто акт на европейска солидарност, но и проява на здрава икономическа логика Европейският съюз да предостави финансов пакет за над 500 милиарда евро в помощ на икономиките на своите държави-членки.

"Нашата цел е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-солидарна и по-уверена, отколкото беше. За целта бюджетът на ЕС за следващите седем години трябва да се превърне в истинска програма за възраждане на Европа. Така че ние го преосмисляме и инвестираме сериозно в бъдещето - в научни изследвания, защита на климата, технологичен суверенитет и здравни и социални системи, устойчиви на кризи”, пише Маас.

Насоките ще бъдат определени по време на започващото на 1 юли германско председателство на Съвета на ЕС, което ще се превърне в "корона-председателство” с цел преодоляване на последиците от кризата с коронавируса.

Една от първите задачи ще бъде постепенно и координирано премахване на ограниченията за свободно движение и вътрешния пазар, заяви министърът.

Той смята, че страните трябва да си извлекат поука от кризата. В международен план става все по-ясно, че егоизмът, независимо дали става въпрос за състезание за получаване на маски или за доставка на медикаменти, засилва последиците от кризата за всички. "Поради тази причина в рамките на Г-7 се съгласихме да работим по-тясно заедно при разработването и разпространението на медицински стоки и да поддържаме отворени веригите за доставки”, се казва в материала.

Маас заключава, че проявата на взаимопомощ, която се наблюдава сега не само в Германия, но и в много други държави, дава повод за оптимизъм, че основните послания, които кризата предизвика, са разбрани от голяма част от хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пусти улици в Анкара и Истанбул заради коронавируса
Пусти улици в Анкара и Истанбул заради коронавируса
На Цветница църквата с молитва за здраве срещу коронавируса
На Цветница църквата с молитва за здраве срещу коронавируса