НОВИНИ

Хели ски - опасно и луксозно преживяване

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:47, 31.03.2021
Чете се за: 03:10 мин.
Още
хели ски опасно скъпо луксозно
Слушай новината

Хели ски - екстремното преживяване, което се оказа последно за чешкия милиардер Петр Келнер, напомни за скъпата привилегия на спускането по недостъпни склонове, покрити с пресен сняг.

Дисциплината възниква в средата на 60-те години на миналия век в Канада и става популярна навсякъде по света. Тя няма нищо общо с масовия спорт по съвсем обясними причини. Практикуването ѝ изисква специална екипировка и висок клас ски или сноуборд, както и умения за каране над средно ниво.

Малките групи от желаещи да "вкусят" от недокоснатата снежна "пудра" летят до върховете с хеликоптери, придружавани от опитни водачи.

Половината от най-известните и търсени райони за хели ски се намират в Аляска и в Британска Колумбия - най-западната провинция на Канада. В планините Чугач за един сезон падат по 17 метра сняг, а суровата красота на гледките спира дъха и ускорява сърдечния ритъм. Цената на зимния адреналин зависи от времетраенето на туровете. Тридневните започват от 4 000, а седемдневните стигат до 15 000 долара. Освен полетите и спускането туристическият пакет включва преспиване в луксозни хижи и отбрани деликатеси.

Гренландия, Нова Зеландия, Хималаите, Норвегия, Финландия, Чилийските Анди, Патагония, Хокайдо в Япония, планинските върхове в Кавказ и Камчатка са сред другите популярни дестинации за практикуване на хели ски. В Швейцария всяка година се извършват по 15 000 полета с хеликоптер до 42 зони, определени за екстремно спускане.

През 2010 г. големите природозащитни организации в страната, включително и Световния фонд за природата организират петиция с хиляди подписи, която настоява правителството да забрани упражняването на хели ски в Швейцарските Алпи.

Франция забранява екстремната дисциплина още през 1985 година. Превозът и спускането на скиори и сноубордисти по планинските склонове не е позволено и в Германия. В Австрия местата за кацане на хеликоптери с любители на спускането в дълбок сняг са ограничени до две.

Почти неограничени възможности за хели ски осигуряват свръх луксозните яхти с хеликоптери на борда. Подобни морски съдове откарват клиентите близо до всяка една от прочутите зони за спускане, достъпни по вода. Опитните екипажи навигират успешно до Аляска, Канада, Гренландия или Исландия. Те предлагат и невероятни спускания от ледници в северните ширини, където не е стъпвал човешки крак. Цените за подобни изживявания не се обявяват предварително. Те се уточняват след споразумение с платежоспособните клиенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издават визи на шахматистите за турнира на претендентите до дни
Издават визи на шахматистите за турнира на претендентите до дни
144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани към 31 март 2021 г.
144 сигнала за нарушения на изборния процес са регистрирани към 31 март 2021 г.