НОВИНИ

Хиляди излязоха на протест срещу присъдата на кмета на Истанбул

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:35, 15.12.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хиляди турци протестираха в Истанбул срещу присъдата на кмета на града Екрем Имамоглу. Той е осъден на две години и седем месеца затвор и политическа забрана заради обида на длъжностни лица.

Кметът на Истанбул е осъден на затвор заради обида на длъжностни лица

Съдебното решение предизвика силни критики в Турция и зад граница като опит за политическа разправа и посегателство срещу демокрацията. Имамоглу е смятан за един от най-силните конкуренти на президента Ердоган на изборите през юни догодина.

САЩ с остра реакция след присъдата на кмета на Истанбул

"Права, законност, справедливост. Ще дойде ден партията на Ердоган да отговаря", скандираха демонстранти пред кметството на Истанбул.

"Дойдохме днес за да можем да продължим да живеем в правова държава. Мислим, че законът е нарушен. Искаме да защитим правата ни и гласовете на жителите на Истанбул", обясни Аслихан Гюлхан, жителка на Истанбул.

Турският съд наказа градоначалника за реч от 2019 година. Тогава Имамоглу спечели кметското място при повторно гласуване и нарече "глупаци" хората, анулирали първия вот, който също беше в негова полза. Победата на Имамоглу сложи край на 25-годишната доминация в най-големия турски град на управляващата партия на справедливостта и развитието и нейните ислямистки предшественици.

Кметът е вероятен кандидат на шестпартийния опозиционен алианс за поста държавен глава на предстоящите избори догодина и сондажите му предричат победа.

"Разбраха, че съдията няма да реши каквото му беше наредено и го отстраниха. Доведоха друг съдия и взеха решение", заяви кметът Имамоглу.

Радев и Ердоган се споразумяха за икономическо сътрудничество и обща борба с миграцията

Вотът догодина е предизвикателство за управляващите на фона на обезценяването на националната валута и галопиращата инфлация. Самият Ердоган също е бил кмет на Истанбул, а през 1999 година влиза за кратко зад решетките заради стихотворение, което според съда, подтиква към религиозна омраза.

От затвора бившият лидер на прокюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ написа в Туитър, че Имамоглу трябва да бъде изпратен в затвора, където е лежал и Ердоган, за да е сигурно, че ще поеме по пътя към президентския пост.

Снимки: БГНЕС

За да влезе в сила присъдата затвор, както и политическата забрана трябва да бъдат потвърдени от по-горни съдебни инстанции. Процедурата може да се проточи и след датата на вота през юни.

"Правосъдието в Турция е в бедствено положение, използва се грубо за политически цели. Много тъжен ден", написа в Туитър докладчикът за страната в Европейския парламент Начо Санчес Амор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От НИМ откриха безценни археологически находки
От НИМ откриха безценни археологически находки
Мароко пусна жалба срещу съдийството на полуфинала с Франция
Мароко пусна жалба срещу съдийството на полуфинала с Франция