НОВИНИ

И Чехия под вода: Силни дъждове наводниха къщи и прекъснаха възлови пътища

чехия вода силни дъждове наводниха къщи прекъснаха възлови пътища
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:11, 18.07.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Жителите на две села в района на град Либерец в северната част на Чехия бяха принудени да напуснат домовете си поради заплахата от наводнения от рязкото покачване на нивото на водата в местните реки и водоеми след обилни дъждове. Това съобщи чешката телевизия.

Евакуацията в селата Писечна и Добранов край град Ческа Липа в района на Либерец се проведе през нощта и рано сутринта днес. Жителите са подпомагани от пожарникари и спасители. Повече от 40 души бяха принудени да напуснат домовете си. Вода от преливащи реки, потоци и езера наводни мазетата и първите етажи на десетки къщи.

Тревожна ситуация се наблюдава в северозападната част на Чешката република. В град Дечин, през който тече река Елба, няколко улици са наводнени. Движението на превозни средства в града е ограничено.

Дечин е главен железопътен възел, който има връзка с германската федерална провинция Саксония. В момента той е прекъснат поради наводняването на железопътните линии от германска страна край Дечин. В момента действа междугранична автобусна линия.

Освен това няколко пътни участъка са наводнени в различни райони на Устецки край. На автомобилистите се препоръчва да се въздържат от шофиране. Междувременно метеоролозите прогнозират възможността за скорошно преустановяване на преваляванията и намаляване на нивата на водата в реките и водоемите в северната и северозападната част на Чехия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия водеща в ЕС по брой молби за убежище
Германия водеща в ЕС по брой молби за убежище
Пожари в Калифорния засегнаха магистрала и наложиха евакуация
Пожари в Калифорния засегнаха магистрала и наложиха евакуация