НОВИНИ

Ига Швьонтек спечели Финалния турнир на WTA в Канкун и ще се завърне на върха в световната ранглиста

ига швьонтек спечели финалния турнир wta канкун завърне върха световната ранглиста
bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 07.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирикратната победителка в турнирите от Големия Шлем Ига Швьонтек спечели титлата на Финалния турнир на WTA в Канкун (Мексико) с награден фонд 9 милиона долара.

На финала полякинята победи Джесика Пегула (САЩ) с 6:1, 6:0 за около час на корта. Така тя ще се завърне на върха в световната ранглиста и ще завърши годината като номер 1 за втори пореден сезон.

"Да съм отново на върха със сигурност е сбъдната мечта. Бих казал, че не очаквах това точно сега, този сезон. Надявах се, че може би следващата година ще бъде моята година, но когато работите упорито и се фокусирате върху правилните неща накрая всичко се случва. Наистина съм много щастлива", каза Швьонтек.

След като отпадна в четвъртия кръг на Откритото първенство на САЩ, където отстъпи мястото си като номер 1 в ранглистата, полякинята спечели титлите в Пекин и в Канкун, а освен това има серия от 12 победи в 13 мача, включително 11 поредни.

На финала Швьонтек загуби само един сет и доминираше изцяло. Тя завоюва 17-и трофей в кариерата си, а в Канкун загуби само 20 гейма - най-доминиращото представяне в турнира, откакто груповата фаза беше въведена отново през 2003 година. Предишният рекорд се държеше от Серина Уилямс, която загуби 32 гейма през 2012-а.

Изправяйки се срещу Пегула за четвърти път този сезон, 22-годишната Швьонтек записа пети успех в общо осем мача срещу американката, която я победи два пъти тази година. Полякинята спечели първата си титла за сезона в Доха, като загуби само три гейма на финала срещу Пегула.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистът на Балкан Карл-Йохан Липс: Трябва да тренираме здраво, за да печелим
Баскетболистът на Балкан Карл-Йохан Липс: Трябва да тренираме здраво, за да печелим
Милан с последен шанс да оцелее в Шампионската лига
Милан с последен шанс да оцелее в Шампионската лига