Игра на думи: Защо новите партии избират дълги имена?

Татяна Йорданова
от Татяна Йорданова
20:13, 13.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Играта на думи за третите подред парламентарни избори тази година показва ясната тенденция, че новите партии, така наречените "партии на протеста", избират имена, които са цели изречения, понякога даже две и дори с удивителни. Какво послание се крие зад тази тенденция?

Имената на новите партии вече рядко се побират в една дума. Дори имат точки, запетаи, удивителни и по възможност глагол. Имената на проектите им, според езиковедите, може би са странни за чужденците.

"Всяко такова име има някаква история. И именно затова е много трудно чуждестранните медии да предадат името на партията, защото само буквалният превод не е достатъчен. Имената на новите партии ни представят някакъв сюжет, те представляват нещо - разкриване на някакъв филм и дори сериал. Такова наименование трябва да е нестандартно, да излиза извън познатите клишета", заяви доц. д-р Надежда Сталянова, преподавател в катедра "Български език" в СУ "Св. Климент Охридски".

Модата в името на партията да има завършено изречение с глагол в него изглежда си е наша. В Европа почти липсват такива примери - откриваме един в Унгария - "Може да има друга политика". Старанието към дълги и илюстративни имена у нас, според езиковедите, е опит за отличаване от всичко минало.

"Именно новите политически формации искат да се оттласнат от всичко това, което е минало в нашия политически живот", допълни доц. д-р Надежда Сталянова.

Но дори след като вече имат име, новите политическите партии предпочитат изобщо да не бъдат наричани партии.

"Вече е модерно да се говори за нов политически "проект", нова политическа "формация", каза още доц. д-р Надежда Сталянова.

Обяснението - смятат, че партия вече е мръсна дума, намразена от българите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Феноменът "Squid Game"
Феноменът "Squid Game"
Парите от чужбина: Мигрантите пращат по-малко валута на близките си
Парите от чужбина: Мигрантите пращат по-малко валута на близките си