НОВИНИ

Има ли сирене в шопската салата?

Въвеждат се нови регулации за влагането на имитиращи млечни продукти в ястията в ресторантите

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 20.09.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли сирене в шопската салата и с масло ли са картофите соте в ресторантите? Това ще стане ясно, след като влязат в сила допълнителни регулации при имитиращите млечни продукти.

Органите ще следят и ще правят проверки за съдържанието на трансмастни киселини в храните, различни от тези, които естествено се срещат в мазнини от животински произход, а в менютата на ресторантите ще трябва да се изписва дали са използвани имитиращи млечни продукти.

"Контрол съществува и до момента и той се извършва ежедневно и е част от плановия контрол. Това, което ще касае промяната и което е повод на тези дебати, е това, че до момента няма изискване в заведенията за обществено хранене да се обявяват всички съставки, в това число и имитиращите продукти, ако те са вложени в приготвените храни. А законодателната промяна ще касае точно този акцент. Това, което се обмисля, е когато се работи с имитиращи продукти, те се влагат в храни, които се предлагат в заведението за обществено хранене, то потребителят да бъде информиран. Да се намери начин и форма, от която той да получи тази информация лесно и достъпно, не ако проявява настоятелност, интерес и разпитва. Представям си го, като начина, по който се обявяват алергените. Но все още е рано да се каже конкретно. Трябва да се постави някаква рамка, за да няма субективност в изпълнението на наредбата. Но тепърва ще стане ясно по какъв начин ще се случи това", обясни в "Денят започва" Бистра Иванова, началник отдел "Контрол на храните и граничен контрол" към областната Дирекция на безопасността на храните - София град.

Според Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" след като е въведено изписване на етикета - "имитиращ продукт" в хранителните вериги и търсенето на тези храни е намаляло, е започнало активното им влагане в готовите храни, които се предлагат в закусвалните, заведенията и ресторантите.

"Изцяло разчитаме на контрола и правилата, които могат да ни предпазят. Защото връщам ви обратно преди един-два месеца, когато излязоха резултатите на земеделското министерство, от които стана ясно, че за първите 6 месеца на годината сме изяли над 6000 тона такива продукти. Само, че като се разходим по магазините, трудно вече намираме някъде обозначение за имитиращи продукти. Следователно, тези продукти са отишли някъде и ние сме ги изяли. Без да знаем обаче. Това е големият проблем и той трябва да бъде решен", подчерта Богомил Николов от асоциация "Активни потребители".

"Изследвахме баничките, показахме, че в 8 от 10 има имитиращи продукти. Сега да обиколим и ресторантите ли? След това да станем престъпници и да влезем и в детските училища, в столовете и в болниците ли, където не ни разрешават? Многократно сме апелирали да отидем да направим проверки. И тогава ще се види къде отиват тези 6000 тона. След като разберем къде отиват, решението е лесно", категоричен е Богомил Николов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цанков преплува над 120 километра в река Дунав без прекъсване
Цанко Цанков преплува над 120 километра в река Дунав без прекъсване
Проектите на общините набъбнаха до 7,3 млрд. лева
Проектите на общините набъбнаха до 7,3 млрд. лева