НОВИНИ

"Интересните времена" вече са тук: Какво означава навлизането в антропоцен?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:48, 12.07.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Общество
интересните времена вече означава навлизането новата човешка епоха антропоцен
Слушай новината

Възможно ли човечеството официално да е напуснало холоцена и вече да живее в нова геоложка епоха? За настъпването на антропоцена се говори все по-упорито, а повод за това дава твърдението, че за малко повече от две поколения човечеството се е превърнало в геоложка сила в планетарен мащаб.

Професор Уил Стивън, директор на Института за климатични промени към Националния австралийски университет, е един от учените, които ентусиазирано, но и много обосновано, лансират термина антропоцен.

"Като цяло терминът антропоцен означава нова геоложка епоха. В нея основна роля играе човешката дейност, а не природата".

Терминът е бил употребяван още през 80-те години на миналия век. През 2004 г. той отново се споменава при изследване на озоновия слой.

"Днес той вече е свързан със задълбочените изследвания на връзката между човешката дейност и глобалните промени на Земята. Не става дума само за климатичните промени, но и за загубите на ниво биоразнообразие, за промените в кръговрата на водата и т.н. Всичко това тласка планетата към нова геоложка епоха", казва ученият.

Измененията са започнали отдавна, но в исторически план определено имат своите пикове.

"През последните 10 000 - 12 000 години човечеството е живяло в холоцена. През този период то е развило земеделието, селата, градовете, съвременната цивилизация", обяснява проф. Стивън.

Единственото сигурно е, че човечеството се е справяло през този период. Сега обаче възникват доста въпроси за бъдещето ни. Тук идва и концепцията за лимитите на планетата. Тази концепция разглежда проблема с изчерпването им и търси отговор на въпроса как да запазим планетата в състояние, близко до това през холоцена. С други думи - състояние, което познаваме, в което можем да се справяме и развиваме.
Моделът за развитие наистина е свързан с границите, в които човекът може да разполага дейностите си.

"Стремим се да разберем как се развиват глобално всички компоненти на околната среда, как са се променяли, доколко са се променили и най-важното - къде е границата на промяната, къде е нивото на тези разнообразни процеси, отвъд което не бива да преминаваме. Ето защо понятията антропоцен и планетарни лимити вървят ръка за ръка".

"Голямото ускорение", както го наричат учените, формално е ориентирано към началото на новия век, но само за да си дадем сметка за влиянието на човека върху планетата спрямо началото на индустриалната революция през 18-и век.

Иначе учените отчитат, че бързите промени вследствие на човешката дейност могат като цяло да се отнесат към средата на миналия век. При повечето индикатори кривата отскача към 50-те години и показва директната връзка между натиска на човешката дейност, производството и потреблението и състоянието на планетата.

Някои промени са очебийни и драстични. Новият феномен означава и нови отговорности за човечеството, при това - на глобално ниво. Учените, които изследват характеристиките на антропоцена, отиват и по-далеч. Според тях отговорността не е еднакво разпределена между държавите.

При систематизирането на данните те непрекъснато свързват процесите с богатите държави, развитите и развиващите се икономики. Констатацията е, че към 2010 година три четвърти от световните богатства са съсредоточени в развитите страни, въпреки високите темпове на производство и потребление в развиващите се икономики.

Времевата граница на съвременните изследвания е 2050 г. Изводът е, че интересните времена вече са настъпили. Интересното в тях е, че хората могат сами да моделират влиянието си върху околната среда, а оттам и бъдещето си. Сега е ред на човека да покаже доколко е пораснал за тази отговорност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на сингъл на "Чалънджър" в Италия
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на сингъл на "Чалънджър" в Италия
В разгара на сезона: Спират водата в близо 30 населени места по Южното Черноморие
В разгара на сезона: Спират водата в близо 30 населени места по Южното Черноморие