НОВИНИ

Ирак се готви да посрещне папа Франциск

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:27, 01.03.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
ирак готви посрещне папа франциск
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ирак се готви за историческата визита на папа Франциск. Независимо от пандемията и опасността от тероризъм в петък Светия отец ще се отправи на първото си пътуване в чужбина от 15 месеца.

От миналата седмица в Ирак действа вечерен час заради COVID-19. Иракското правителство увери, че ще гарантира безопасността по време на папското посещение в страната.

Трескава подготовка тече в Ирак за папската визита. Асфалтират се пътища, поставят се ограждения, възстановяват се разрушени сгради.

"Улиците са украсени с портрети, банери, със знамената на Ватикана. Що се отнася до сигурността, подготовката е огромна", каза губернаторът на Наджаф Люя ал Ясири.

В Мосул, който преди 7 години беше провъзгласен от джихадистите за столица на така наречената Ислямска държава, реставратори се надбягват с времето. Надяват се да успеят да възстановят разрушените църкви.

"Това място беше пълно с живот. Децата ходеха на църква, пазарът тук беше пълен. В миналото имаше много живот тук", каза координаторът на църквите в Мосул Анас Зеяд.

Хош ал Бея - площадът на църквите в Мосул. В него са разположени 4 християнски храма.

"Ето тук пише - "Влизането забранено според наредбите на Ислямска държава". Някои от църквите се използваха за трибунали, други - бяха затвори", каза Анас Зеяд.

В Наджаф папа Франциск ще се срещне с аятолах Али Систани. 90-годишният Систани не се появява публично, много рядко приема гости и отслужва седмичните си петъчни молитви чрез свой представител.

"Искаме да покажем с посещението на папата, че се отказваме от сектанството и че тук в Наджаф уважаваме всяка вяра", каза жителят на Наджаф Хадим Мехди.

Християнската общност в Ирак не е голяма. По време на управлението на Саддам в страната са живеели около милион и половина християни. Сега са под 400 000.

За три дни папа Франциск ще измине 1650 километра, повечето по въздух. Програмата му е толкова амбициозна, колкото е историческо и самото му пътуване.

В Багдад той ще отслужи литургия в катедрала, пострадала от атентат през 2010-а. Меса на Светия отец ще има и на стадион в Ербил, столицата на иракски Кюрдистан. Там има много християнски бежанци, избягали от "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицински сестри и санитари от Варна с флашмоб в подкрепа на протеста в София
Медицински сестри и санитари от Варна с флашмоб в подкрепа на протеста в София
Чехия затяга мерките, ограничават придвижването заради COVID-19
Чехия затяга мерките, ограничават придвижването заради COVID-19