НОВИНИ

Испания отпуска изоставени имоти на младежи, за да напуснат дома на родителите си

испания отпуска изоставени имоти младежи напуснат дома родителите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:03, 23.04.2023
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Испания подготвя програма за подпомагане на милиони младежи да напуснат дома на родителите си и да наемат собствен имот, като им предложи изоставени или попаднали под възбрана имоти, когато пазарът се срина преди десетилетие.

Повишаващите се цени на наемите са сред основните теми за местните избори на 28 май и за парламентарните по-късно през годината. Едва 16 на сто от младите хора в Испания живеят самостоятелно спрямо 32 на сто в Европа, по данни на изследователската организация "Обсерватория за еманципация".

Тази седмица правителството в Мадрид обяви, че ще преобразува 50 000 имота под възбрана, държани от испанската "лоша банка Сареб", в домове за отдаване под наем на поносими цени.

Банка "Сареб" беше създадена през 2012 г., за да поеме над 50 милиарда евро под формата на недвижими имоти и други токсични активи от бившите спестовни банки, фалирали под натиска на спукването на имотния балон в страната.

Същевременно в парламента беше договорен проектозакон, по силата на който да бъде наложен таван на ръста на наемите в райони, където поскъпването през последните месеци е било значително.

Министърът на икономиката Надя Калвиньо обяви, че правителството се опитва да увеличи броя на общинските жилища. В Испания те са едва 300 000, или 3% от всички, спрямо около 9 на сто в ЕС като цяло.

Снимки: БТА

Скъпите наеми са сериозен проблем на Балеарските и Канарските острови, както и по средиземноморския бряг на Испания, където имотите, предлагани за кратко наемане от туристите, преобладават на пазара. В Малага например, през първото тримесечие на годишна база наемите са поскъпнали с 20,4 на сто, а наличността е спаднала с 27 на сто.

Макар и правителството да твърди, че ще осигури 50 000 жилища за отдаване под наем, всъщност налични и готови да приемат обитатели са не повече от 9000, твърди Ройтерс. В допълнение са посочени 112 парцела, върху които могат да бъдат построени още 10 000 нови домове, а впоследствие още 5000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас надви Циципас и за втора поредна година триумфира в Барселона
Алкарас надви Циципас и за втора поредна година триумфира в Барселона
Рафа Леао отново блести при победата на Милан над Лече в Серия "А"
Рафа Леао отново блести при победата на Милан над Лече в Серия "А"