НОВИНИ

Италианка спечели Световната купа по модерен петобой

италианка спечели световната купа модерен петобой
bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 03.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Италианката Елена Микели спечели Световната купа по модерен петобой, след като триумфира по време на финалите на веригата в Анкара, Турция.

23-годишната Микели се справи брилянтно с ездата, където взе максимума от 300 точки и след отлично представяне и в плувната надпревара на 200 м св.ст. се изкачи до втората позиция преди комбинираната дисциплина от бягане и стрелба, непосредствено след французойката Мари Отеиза.

В решаващите 3000 м бягане с 4 стрелби от по 5 изстрела с лазерен пистолет още след първата обиколка италианката излезе начело, като си оспорваше лидерството с Каролина Кренкова. Чехкинята взимаше аванс след всяка една от стрелбите, който Микели наваксваше по време на бягането. В последната стрелба Микели бе безупречна и това бе достатъчно да триумфира със златото.

Сребърното отличие завоюва представителката на домакините Илке Озюкшел, която прогресира в комбинираната дисциплина от седмо до второ място. Трета с отлично бягане по финалната обиколка завърши Мари Отеиза от Франция.

Каролина Кренкова, която в един момент се бореше за първото място, завърши едва на осмата позиция, като бе изпреварена във финалната обиколка от Аличе Сотеро /Италия/, Гинтаре Венцкаускайте /Литва/, победителката от световната купа в София Керенза Брайсън /Великобритания/ и Ребека Лангрер /Германия/.

Така Елена Микели триумфира с второ престижно отличие в рамките на 10 месеца - след световната титла в Александрия /Египет/ през август 2022 г., успя да вземе и Световната купа. Италианката стана и първата в модерния петобой, която си осигури олимпийска квота за Париж.

Капризите на времето в Турция пък отложиха старта при мъжете, който ще се проведе по-късно днес.

В неделния ден предстои смесената щафета, която БНТ 3 ще предава пряко от 12:30 ч.

Автор: Евгени Николов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП: Съставът на кабинета "Денков-Габриел" не оставя място за спекулации
ПП: Съставът на кабинета "Денков-Габриел" не оставя място за спекулации
Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Испания
Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Испания