НОВИНИ

Италия удължава мерките за COVID-19 до 13 април и се готви за "Фаза 2"

италия удължава мерките covid април готви фаза
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:58, 01.04.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Рано е да се говори за премахване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Италия. Това заяви премиерът Джузепе Конте, като обяви удължаването на карантината до 13 април.

"Не сме в състояние да смекчим предприетите ограничителни мерки, не сме в състояние да облекчим претърпените от вас щети. Ние сме в постоянен контакт с научно-техническата комисия, която ни информира за положителния ефект от предприетите мерки. Затова подписах указ, който удължава режима до 13 април ", каза той по време на пресконференция.

Според него властите в страната не могат да кажат на италианците "ще бъдем свободни от 14 април", но остават във връзка с експерти, за да проучат възможността за облекчаване на ограничителните мерки.

"Ние сме наясно, че искаме от вас жертва, но ако спрем да спазваме правилата и започнем да отслабваме мерките, положените усилия ще бъдат напразни", подчерта италианският премиер.

Конте поясни още, че удължаването на карантината за Великден ще позволи на правителството да подготви "Фаза 2", в рамките на която първите съществуващи мерки ще бъдат отслабени. Това ще се превърне в период на "съвместно съществуване с вируса", подчерта премиерът. След него ще започне "Фаза 3", която ще доведе до "възобновяване на нормалния живот и възстановяване", отбеляза Конте.

Италия е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса. Според последните официални данни, публикувани от ръководителя на службата за гражданска защита Анджело Борели, на Апенините вече са регистрирани над 110 000 случая на зараза с новия вирус, почти 17 000 пациенти са се възстановили, броят на жертвите е 13 555.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам
Дигитални гиганти в пандемията COVID-19: Новите модели на Гугъл и социалните мрежи
Дигитални гиганти в пандемията COVID-19: Новите модели на Гугъл и социалните мрежи