НОВИНИ

Иво Ивков: Проблемът на Левски не е финансов, а управленски

Вяра Илиева
от Вяра Илиева , Източник: БГНЕС
11:49, 24.02.2023 (обновена)
Чете се за: 08:07 мин.
Спорт
иво ивков проблемът левски финансов управленски
Слушай новината

Проблемът на Левски не е от финансово, а от управленско ниво. Имаме различия с висшето ръководство на клуба, поне аз имам сериозни различия за тактиката, стъпките и действията, които трябва да се предприемат. Това заяви изпълнителният директор на Левски - Ивайло Ивков, на пресконференция, на която говори по всички горещи теми около клуба.

"Битката е за оцеляването на любимия ни клуб. Няма междуличности конфликти. С кого да имам? С най-големия след Гунди и най-голям голмайстор - Наско Сираков ли, който е президент? Аз имам друго виждане как да постигнем крайната ни обща цел. Това са принципни различия, някой от нас греши. Не е изключено да напусна клуба, но аз съм отговорен човек. Тук не е място за резки движения, не е като оставка на старши треньор. И да подам оставка, аз съм единственият, който подписвам важни документи от името на клуба в следващите дни. Ако се задълбочат различията, най-нормалното е собственикът да ме смени. Той или неговите нови съветници, не знам кои са, но са извън клуба. Решенията за Левски трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор. До мача с ПАОК нямаше вмешателство в работата ми", каза Ивков.

Изпълнителният директор на Левски, говори относно зимния лагер на „сините“ в Дубай и разкри как е бил финансиран.

„Лагерът в Дубай – за мен преекспонирана тема. Защо там? Защото това е мястото с най-благоприятни условия за футбола, към който се стремим. Разликите с Турция не са от такова естество, за да се лишим от него. Левски нямаше да си го позволи, но се впрегнах и направих всичко възможно да се подготви най-добре отборът и да изпълня желанието. Как беше финансиран? Финансирането, което осигурихме беше целево. Тези средства нямаше да бъдат усвоени от клуба, ако не бях убедил съответните рекламодатели, че това е изключително важно за нашия клуб. Бюджетът на Левски по никакъв начин не е ощетен. Спонсорите са публични компании, абсолютно чисти. Можеше да се досетите като видите брандирането на Сектор А и Сектор Б. Хората искаха да помогнат и искаха да помогнат със своя бизнес. Другият спонсор е от голямото семейство на United Group. Сега е моментът да благодаря на тези хора, защото помогнаха на Левски в онзи момент. Ние показахме какво е левскарството за всеки един бизнес“, обясни Ивков.

Ивайло Ивков, разкри още, че собственикът на клуба Наско Сираков е стопирал продажбите на Андриан Краев и Хосе Кордоба. За двамата е имало оферти от над 6 млн. лева.


"Получихме оферти за двама наши футболисти – за единият още в София, а за другия там на място. Проведохме онлайн срещи с Ню Йорк Сити и Сочи. Така и с Брьондби. Само за единия от състезателите. За Анди Краев преди това с един водещ клуб от Унгария. Успяхме да постигнем официални оферти за над 6 млн. лева. Считах тези трансфери за наложителни. Те не се случиха поради забрана за тях в последния момент от висшето ръководство на клуба – от собственика на клуба. Той няма нищо против да кажа това нещо, за да няма спекулации", каза Ивков.

"Бях изненадан от провала на сделката със Спорт Републик. Още след финала за Купата изпратиха писма за намерение. Проведох разговори с представители на Юнайтед Груп, исках да ги привлека като спонсор. Благодарение на успехите, изявиха намерението за придобиване на акциите на клуба. Някъде около 15 декември аз и Стоилов решихме, че ще се държим така все едно Юнайтед не съществуват. Ние решихме, че ако те влязат в клуба, тогава грижата не е наша и нашата мисия ще е изпълнена. Ние не знаехме какво ще се случи и не сме влизали в договорки. Тогава нашата мисия Левски да бъде изведен от блатото, в което беше, щеше да е завършена. Дали ще останем да работим, щеше да зависи от тях. Ние влязохме в контакт и осигурихме тези трансфери. Защо бяха крайно наложителни? Това е единственият ни шанс Левски да е горд и независим не само на терена, а и извън терена. С тази сума щяхме да покрием голяма част от главницата към НАП и да договорим нови условия, а не унизителни такива. Предвидливо влязоха футболисти на постовете, на които можеше да се разделим", добави Ивков.

"След дълги преговори и колебания дали можем да си позволим новото момче Джавад, много трудно стигнахме до трансфера на този футболист. Клубът му е на собственици, които притежават и Рига, и Пафос. Първоначалните искания бяха категорични – 100 хил. евро и 50% от бъдещ трансфер. Водихме много преговори. Крайният резултат е 90 хил. евро и 40% от бъдещ трансфер. Кристиян Димитров е свободен", добави той.

Ивков обяви, че дългът на ПФК Левски към НАП е нараснал на 11,5 милиона лева.

"По отношение на НАП цифрите ще ги видите в моя отчет пред Общото събрание. Те станаха грубо от 10 на около 11.5 милиона и са натрупани от собственици в годините. Нямаме дългове към други държавни агенции, освен НАП. Левски ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своебразният борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи. Най-големите дългове на Левски са към фирми, свързани с Васил Божков. Те вече не са и към него, защото са със запорирани сметки. Ще видим дали трябва да се плаща, или не. Тези задължения трябва да се оспорват. Това ще е предмет на анализ на висшето ръководство на Левски. С НАП ми се наложи да водя преговори няколко пъти. Успяхме да получим безусловен лиценз, а не като предишни години условен. Преодоляхме и мониторинга на УЕФА, следствие на участието ни в европейските клубни турнири. Успяхме да постигнем договореност за новия срок, който ни бе даден от мониторинга. УЕФА се довери на нашата позиция и не последваха наказания. Сега предстои новият лицензионен период", разясни Ивков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ призова за мерки за спешно отпушване на европейското финансиране за България
ГЕРБ призова за мерки за спешно отпушване на европейското финансиране за България
Полицията в Пловдив задържа 48-годишен мъж, заподозрян за убийство в Арман махала (ВИДЕО)
Полицията в Пловдив задържа 48-годишен мъж, заподозрян за убийство в Арман махала (ВИДЕО)