НОВИНИ

Изкуственият интелект - надежда за онкоболните

Къде и как се използва при лечението на рака?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
07:07, 21.10.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Възможностите на изкуствения интелект при диагностицирането и лечението на онкологични заболявания е сред основните теми, които обсъждат водещи лекари на форум край Варна. Къде и как се използва изкуственият интелект при лечението на онкоболни пациенти?

На изкуствения интелект се възлагат големи надежди при лечението на онкологичните заболявания. Той вече се прилага активно в онези области на медицината, където е необходима образната диагностика и микроскопско диагностициране на онкологичните заболявания.

"Там изкуственият интелект може да обединява и да интегрира много, много повече детайли отколкото човешкия интелект и да дава препоръки за диагностика, респективно и за лечение", обясни доц. Димитър Калев – онколог.

В САЩ изкуственият интелект вече помага на лекарите онколози да поставят точната диагноза и да изберат най-удачното решение при лечението на рак на простатата, например.

"Може да бъде използван в две направления. Той да подпомогне така нареченото решение, диагностично или терапевтично на лекаря, а също така да подпомогне и заключението, което прави машината, например, рентгенът", посочи доц. Димитър Калев – онколог.

По-успешното лечение на онкологичните заболявания в Европейския съюз може да бъде постигнато и със създаването на национални хъбове за борба срещу рака във всяка една от страните-членки. В тях трябва да участват всички заинтересовани страни.

"Директивите на Европа са изпълнението на всеки национален план да става не от политическите организации, каквито са да кажем правителство, парламент или Министерство на здравеопазването, а от неправителствени инициативи", каза доц. Димитър Калев – онколог.

"Хъбът да обедини усилията на неправителствените организации с усилията и капацитета, който държавата има. Иновациите вероятно ще дойдат от неправителствените организации, докато устойчивостта и отчасти финансирането и колаборацията, междуинситуционалната, ще дойде от държавата", заяви доц. Желязко Арабаджиев, онколог.

Над три милиона са болните от рак в Европейския съюз. В България всяка година с онкологично заболяване се диагностицират около 35 000 души.

"От една страна се увеличават диагностичните възможности за диагностициране на рака, от друга страна пациентите, благодарените на новите лекарства, на новите технологии, живеят дълго с рак. Това, което забелязвам е, че се подобрява прогнозата, че се удължава общата преживяемост на пациентите и се подобрява тяхното качество, именно благодарение на новите лекарства, технологии", уверен е доц. Желязко Арабаджиев, онколог.

Изкуственият интелект в онкологията ще продължи да се развива и в бъдеще ще се нуждае от подобрение и усъвършенстване, смятат специалистите. Последните наблюдения показват, че съвпадението в диагнозата, поставена от изкуствения интелект и тази от лекари онколози към момента е 80%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонт на "Дунав мост"
Започва ремонт на "Дунав мост"