НОВИНИ

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-и клас

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:38, 12.07.2023 (обновена)
5199
Чете се за: 04:00 мин.
Образование
Слушай новината

Излезе първото класиране за гимназиите след 7-и клас. В столицата лидер сред училищата с най-висок бал продължава да е Софийската математическа гимназия. Сред десетте най-добри тази година за първи път влезе и Националната природоматематическа гимназия. И един парадокс - ученичка написа 312 желания. Толкова досега в историята на класиранията в столицата никой не е писал.

Кандидат-гимназистите могат да проверят резултатите си ТУК

Малко по-високи са баловете за езиковите гимназии в столицата тази година, най-вероятно заради по-големия випуск и по-голямата конкуренция. 10 хиляди ученици успяха да се класират. 1338 обаче останаха без място най-вероятно заради недобре подредени желания. Има и 782 свободни места.

Начело в рейтинга с най-висок минимален бал от 484,5 точки е Софийската математическа гимназия. Следват ТУЕС, 91-ва немска, 164-та испанска гимназия и 73-то училище. На шесто място е Втора английска гимназия, следвана от Първа английска. Дотук разлика с миналата година няма. На осмо място се изкачва 51-во училище, на девето е НПМГ, която за първи път влиза в десетката, а на десето пада 9-та френска гимназия.

Най-желаното от миналата година училище - 22-ро изпада от първите 10. Балът на СМГ е толкова висок, че дори деца, които са учили там от 5 до 7 клас не могат да влязат.

"И то не заради математиката, къдeто те имат 100 точки на НВО, а заради по-ниския резултат по български, който, да речем, е около 83 точки. Аз не смятам, че това е нисък резултат, но пък няма да позволи на това дете да влезе в СМГ въпреки че има 100 точки по математика", каза Антоан Тонев, директор на СМГ.

Тази година паралелката с най-висок минимален бал e с математика и английски на СМГ. Най-често посочвана като първо желание, 525 пъти, е 164-та испанска гимназия. Две момичета имат максималния бал от 500 точки. Едното ще учи в СМГ, другото - в ТУЕС. Имаме и куриоз. Ученичка, която кандидатства в София, е написала 312 желания и е влязла на второто.

"Това е, между другото, заявлението с най-много попълнени желания. Досега сме стигали някъде около 180", посочи Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Към момента са закрити само три паралелки. Какво следва? Учениците, които са доволни от класирането си, могат да се запишат между 13 и 17 юли.

"Тези, които имат желание да продължат участието си във втория етап на класиране, където не се пренареждат желанията, трябва да отидат в училището, където са класирани и да подадат заявление за участие във втория етап", коментира Ваня Кастрева.

Второто класиране ще излезе до 19 юли. Некласираните над 1300 деца участват в него автоматично.

Вижте още в прякото включване на Елиана Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пендиков се яви на делото за побоя над него в Охрид, подсъдимият Спасески е болен (СНИМКИ)
Пендиков се яви на делото за побоя над него в Охрид, подсъдимият Спасески е болен (СНИМКИ)
Любомир Ганев заминава на визита в Бахрейн, ще подкрепи и България U21 на световното първенство
Любомир Ганев заминава на визита в Бахрейн, ще подкрепи и България U21 на световното първенство