НОВИНИ

Джокович открива първия ден на "US Open" с мисълта за 18-и трофей от Големия шлем

bnt avatar logo
от Калоян Николов , Източник: БГНЕС
12:41, 31.08.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Голям шлем
джокович открива първия ден open мисълта трофей големия шлем

Световният номер 1 и основен фаворит за титлата на Откритото първенство по тенис на САЩ Новак Джокович стартира кампанията си за 18-и трофей от Големия шлем в понеделник в безпрецедентното издание на "US Open" без публика заради пандемията от COVID-19.

Трикратният шампион в Ню Йорк започва в откриващия ден на тенис Мейджъра, който обещава да бъде уникален сам по себе си предвид обстоятелствата и липсата на топ играчи заради опасения, свързани с COVID-19.

Джокера излиза на корта срещу непоставения босненец Дамир Джумхур в двубой от вечерната програма на „Артър Аш“, който при нормални условия събира 23 000 привърженици.

Но поради стриктните мерки срещу овладяване разпространението на COVID-19 на Националния тенис център, само играчи, съдии и няколко медийни представители ще гледат отблизо случващото се на корта.

„Странно е. Обстоятелствата са необичайни, но трябва да се справим с тях“, каза сръбската суперзвезда, която определи „Артър Аш“ като „най-динамичния и експлозивен корт“.

"US Open" ще маркира първия турнир от Шлема от ерата на коронавируса, и първият след "Australian Open" през януари и февруари, след като глобалната пандемия не позволи провеждането на редица големи турнири, включително и Уимбълдън.

Играчите са в контролиран и изолиран „балон“, за да се минимализира риска от заразяване и са тествани редовно за вируса.

Мъжката схема пострада преди началото на надпреварата в неделя, когато французинът Беноа Пер отпадна от сметките, след като организаторите обявиха, че неидентифициран играч се е оттеглил след положителна проба за коронавирус.

Според правилата на Ню Йорк, всеки играч, който тества положително, непременно отпада от турнира и трябва да се самоизолира за поне десет дни.

Повечето тенисисти са в специфични хотели и не могат да пътуват никъде другаде освен до турнира и обратно, където са настанени.

Някои играчи, включително Джокович, наеха частни къщи, които трябва да се наглеждат 24 часа от охранители, за да се спазва престоя в „балона“.

Интензивно почистване и протоколи за безопасност бяха поставени преди "US Open" да позволи на играчите да влязат в карантинираната зона.

Броят на хора от щабовете на тенисистите също е ограничен, както и броят на играчи в съблекалнята по едно и също време.

Препоръчително е тенисистите да носят маски извън корта и да си мият редовно ръцете.

Отсъствието на действащия шампион Рафаел Надал и швейцарската легенда Роджър Федерер дава на Джокович страхотен шанс да се приближи до основните си конкуренти в преследването на рекорда за най-много титли от Шлема.

Поставеният под номер 1 в основната схема Джокович, който е спечелил пет от последните седем Мейджъра в тениса, има 17 Шлема, зад Надал с 19 и Федерер с 20 отличия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Играещите деца" на Любомир Далчев отново се завърнаха на дунавския бряг
"Играещите деца" на Любомир Далчев отново се завърнаха на дунавския бряг
Премиерът Борисов акцентира за липсата на единен медицински протокол за действия при COVID-19
Премиерът Борисов акцентира за липсата на единен медицински протокол за действия при COVID-19