НОВИНИ

Кабинетът отпусна над 2 млн. лв. за нови детски градини и училища в 6 общини

намаляват таксите детските ясли градини сандански
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 07.07.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Близо 2,2 милиона лева отпусна Министерският съвет за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи детски заведения в шест общини. Средствата са част от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища.

102 000 лева получава община Банско за изграждане на асансьор в новострояща се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1,4 милиона лева за строителство на нова детска градина, като сумата е половината от стойността на проекта.

Близо 550 000 лева са осигурени за община Несебър за разширение на детска градина "Слънце". Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за различни дейности по проекти за нови детски ясли и градини и училища или разширяване на съществуващите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Държавната програма цели да подпомогне общините да гарантират здравословни и качествени условия на обучение в детските ясли, детските градини и училищата. Тя е насочена и към преодоляване на недостига на свободни места.

Сред заложените цели са още успешно въвеждане на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца и увеличаване на училищата, в които обучението се провежда на едносменен режим.

По програмата в рамките на три години до 2022 година са осигурени 210 млн. лева, с които ще се финансират общо 136 проекта.

89 от тях са за нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи. 41 училища и 6 професионални гимназии ще получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция на съществуващи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха още 43-ма заразени с индийския вариант на COVID-19 в България
Откриха още 43-ма заразени с индийския вариант на COVID-19 в България
250 състезатели стартират в Държавния шампионат по триатлон
250 състезатели стартират в Държавния шампионат по триатлон