НОВИНИ

Кабинетът предлага минималната работна заплата да стане 933 лева от 1 януари 2024 г.

кабинетът предлага минималната работна заплата стане 933 лева януари 2024
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:42, 31.08.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

С проект на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. Проектът е публикуван на портала за обществени консултации. Срокът за обществени консултации е до 2 октомври.

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лв. от 01.01.2023 г., социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия поради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси, се посочва в оценката на въздействието на проекта на постановление. "Това води до засилване на несигурността относно перспективите пред икономическата активност и инфлацията в България и затруднява тяхното прогнозиране. Бързото нарастване на отчетената в периода инфлация оказва негативно въздействие върху способността на нискодоходните работници да задоволяват своите и на техните семейства минимални потребности", пише още там.

Към юли 2023 г. по данни на Националния статистически институт, годишната инфлация за страната (измерена чрез Индекса на потребителските цени – ИПЦ) е 8,5 %, а месечната – е 0,9%. Инфлацията от началото на годината (юли 2023-декември 2022 г.) е 3,3%. Средногодишната инфлация за периода август 2022 г. – юли 2023 г. спрямо периода август 2021 г. – юли 2022 г. е 14,3%, пише в доклада към постановлението.

В него се отбелязва, че актуализацията на минималната работна заплата е необходима, за да отчете настъпилите промени и да подпомогне реализацията на положителни промени в периода на своето прилагане както по отношение на заетостта, конкурентоспособността, така и по отношение на ограничаване рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление. Друг съществен риск, който налага актуализация на минималната работна заплата, е ограниченото предлагане на работна сила и рисковете от негативна промяна и дисбаланс между нейното търсене и предлагане, което може да ограничи капацитета на икономиката в средносрочен и дългосрочен план.

Новият размер на минималната работна заплата ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа; реализиране и задържане на най-нискодоходната част от работната сила на българския трудов пазар; повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите; намаляване на подоходното неравенство; повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и осигуряване на адекватност на заплащането им, се отбелязва в мотивите.
Нарастването на минималната работна заплата е част от процеса на конвергенция на доходите, пише още тях.

На 23 август президентът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира във Варна, че министър Асен Василев ще заложи в бюджет 2024 минималната работна заплата да е в размер 935 лева. Конфедерацията настоява тя да бъде 950 лв. “Целта ни е минималната работна заплата да бъде 50 на сто от средната”, както и гласи изменението на Кодекса на труда, което влиза в сила от 1 януари догодина, посочи той.

Минималната работна заплата може да достигне 1003 лева догодина, като това е оптимистичният вариант, а реалистичният - 953 лева, показват изчисленията на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ на база на приетото решение от 48-ото Народно събрание за одобряване на автоматичен механизъм за определянето ѝ на базата на очаквания размер на средната брутна заплата.

Според новия текст в Кодекса на труда от началото на 2024 г. минималната работна заплата ще е 50% от средната за страната за последните 12 месеца. За определяне на размера ще се използват предварителните данни за размера на средната работна заплата за последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата. Всяка следваща календарна година размерът на минималната работна заплата ще се определя до 1 септември на текущата, така че НСИ ще има готовност да осигури необходимите данни за средната работна заплата за страната.

Бизнесът в България сезира ресорния еврокомисар за новата формула, по която ще се определя минималната заплата у нас, която беше приета от 48-ия парламент в края на мандата му.

Според работодателските организации формулата е в нарушение на евродирективата за адекватни минимални заплати. Те се опасяват, че някои фирми трудно биха си позволили увеличението.

Работодателите смятат, че с приетата законодателна промяна се нарушава принципът на непосредствена приложимост на правото на ЕС, който определя автоматичното превръщане на нормите на Правото на ЕС след влизането им в сила в действащо право, спрямо всички субекти на това право.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отново показа колебания, но срази Финландия за първи успех на Евроволей 2023
България отново показа колебания, но срази Финландия за първи успех на Евроволей 2023
Силна буря, придружена със мълнии, се разрази по Южното Черноморие
Силна буря, придружена със мълнии, се разрази по Южното Черноморие