НОВИНИ

Как да управляваме бюджета си по време на извънредното положение?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:46, 21.03.2020
6365
Чете се за: 02:14 мин.
У нас
управляваме бюджета време извънредното положение

Въведеното от 13 март извънредно положение в страната и последващите мерки срещу разпространението на коронавируса, ще се отразят тежко както на икономиката, така и на личния бюджет на хората, сочат експертните прогнози.

Вече има работодатели, които забавят плащанията на заплати без основание само седмица след въвеждане на извънредното положение.

Какво тогава трябва да предприемем, за да може да преживеем кризата с минимално сътресение?

Финансовите съветници дават насока на хората да заделят минимум 10% от заплатите си за спестяване. Така наречените – "бели пари" за "черни дни". Не всеки човек обаче може да си позволи подобно спестяване.

В случай, че имате такива средства е по-добре в настоящата ситуация да използвате тях, вместо да взимате кредит – бил той бърз или от банката – потребителски.

Причината за това е проста – кредитите, дали под формата на кредитни карти или овърдрафт върху дебитната карта, винаги имат цена под формата на лихвен процент. Част от тях имат кратисен период за плащане, не е гаранция обаче, че ще успеете да се издължите в този период и пак ще дължите лихва.

Проверка на "По света и у нас" за условията на големите банки у нас показва, че само две от тях са склонни при настоящата ситуация да позволят предоговаряне на кредитите и забавяне на тяхното плащане докато премине карантината.

Специалистите по лични финанси обаче съветват да прибягваме до предоговаряне само, ако наистина сме в невъзможност да платим вноските си навреме и се отнася за големи кредити, каквито са ипотечните. Тогава трябва изрично да пишем на кредитната институция, че желаем предоговаряне.

Забавянето на вноски от наша страна не е в полза нито на нас самите, нито за банките и икономиката като цяло.

В случай, че все пак ни се наложи теглене на заем или овърдрафт, трябва да се стремим възможно най-бързо да върнем сумата, а не само дължимите лихви по нея. Все пак, не се знае колко дълго може да продължи подобно положение и какви суми ще ни трябват в бъдеще.

Експертите по финансова грамотност съветват също така да се лишим от излишни харчове в периода на извънредно положение.

Това разбира се, не означава да лишаваме домакинството си от основни продукти или услуги, а да не купуване неща, които не ни трябват в този момент, като например нов телевизор, докато е здрав старият или нова рокля, която така и няма да можем да облечем, заради ограниченията да се излиза навън.

Сегашната ситуация предвижда и забраната на културни и спортни мероприятия, както и ходенето на ресторанти, кафета и екскурзии. Парите, които по принцип отделяме за подобни дейности може да бъдат спестени.

Плащането на битовите сметки също трябва да приоритетно, съветват анализаторите. Така ще сме сигурни, че не трупаме дългове за бъдещи периоди.

Мерките на БНБ

В края на тази седмица от Българската народна банка подготвиха специален пакет от мерки за банките у нас, които да гарантират тяхната финансова стабилност по време на извънредната ситуация заради разпространението на коронавируса.

  • Централната банка у нас е заделила допълнително 9,3 млрд. лева за укрепване на банковата система, подобряване на нейната гъвкавост. Тези средства обаче няма да се налеят в ликвидност, тоест да се разпределят по банките под формата на парични плащания както изглежда на пръв поглед.
  • По-голяма част от сумата около 7 млрд. лева ще бъде заделена за гарантиране на капитала на банките, чийто централи са в чужбина и работят у нас като от тях се изисква да имат по-големи суми за гаранции в страната, а не в централите си в чужбина. Така на практика, ще бъдат гарантирани бюджетите на банките, които от своя страна се очаква да намалят рисковите си експозиции.
  • От БНБ също така ще задължат нашите кредитни институции да капитализират пълния обем на печалбата си от над 1,5 млрд. лева. Това означава, че печалбата на банките няма да бъде разпределена като дивидент към акционерите, а напротив – ще се използва за укрепване на съответните институции.
  • Централната банка позволява и облекчение за банките в случай, че се вдигне нивото на необслужваните кредити.
  • Към момента от БНБ уверяват, че не очакват да има сътресения в системата и са готови и с още мерки, в случай на нужда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенският университет се включва в производството на предпазни шлемове за медицинските работници
Русенският университет се включва в производството на предпазни шлемове за медицинските работници
МВР разработи спешно бланка за улеснение при придвижване през КПП в областните градове
МВР разработи спешно бланка за улеснение при придвижване през КПП в областните градове