НОВИНИ

Как Косово въведе еврото?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:34, 21.02.2023
5647
Чете се за: 01:57 мин.
Балкани
косово въведе еврото
Слушай новината

В Косово приемат еврото още преди 21 години. Направили го без спорове, без да висят в чакалнята на еврозоната и без да са член на ЕС!

Просто заменили германската марка, която до този момент използвали с европейската валута. Когато през 2008 г. Косово се отцепило от Сърбия, в най-младата държава в Европа решили еврото да им бъде национална валута. Въвели я едностранно, без официално парично споразумение с Брюксел и ЕЦБ.

Косово няма право да сече монети. Използва само парите, които са в обращение. Но на този етап от историята си в младата балканска страна не се тревожат от това. Вече 15 години умело съжителстват с европейската валута. Казват, че така е и по-лесно за работещите в Европа да изпращат пари в родината си. Не ги притесняват и опасенията на анализаторите, че един ден Прищина може да създаде прецедент. Ако Косово стане член на ЕС, може да се окаже, че не покрива критериите за еврозоната.

Какво ще случи тогава, засега не е ясно. А и сега косоварите въобще не искат да мислят за евентуалната криза. Житейската им философия гласи, че за да са щастливи, трябва да живеят в настоящето. Имат решение и за туристите, неразполагащи с евро. Могат да плащат в долари. В малките магазини курсът е по преценка на продавача. Изчисленията са лесни: 1 евро за 1 долар.

Другата балканска държава, въвела еврото, е Черна гора.

Снимки: Биляна Бонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две млади лекарки от МУ-София с награда за пълно отличие "Златен Хипократ"
Две млади лекарки от МУ-София с награда за пълно отличие "Златен Хипократ"
Хетафе надви минимално Валенсия и се измъкна от зоната на изпадащите
Хетафе надви минимално Валенсия и се измъкна от зоната на изпадащите