НОВИНИ

Как може да се регистрирате дистанционно в бюрата по труда

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:34, 12.04.2020
5061
Чете се за: 01:28 мин.
Общество

Почти 8500 свободни работни места са обявили работодателите от началото на извънредното положение до момента. Това съобщиха за "По света и у нас" от Агенцията по заетостта.

Данните сочат, че за периода с посредничеството на бюрата по труда работа са започнали над 5 000 души.

Най-търсени са сезонните работници в земеделието, продавач-консултантите и личните асистенти. Бизнесът има нужда и от шивачи, билкоберачи, охранители и камериери.

Най-много свободни работни места са обявени в областите Пазарджик, Пловдив, София-град и Добрич.

Ако сте останали без работа и искате да се регистрирате в Бюрото по труда без да чакате на опашка, може да подадете заявление по пощата или с куриер. За целта трябва да изтеглите заявлението от сайта на Агенцията по заетостта.

Полина Маринова - директор на Регионална служба по заетостта - София: Да се попълнят личните данни и декларативната част и да се изпратят по пощата или с куриер до съотвeтото бюро по труда, което обслужва адреса на лицето.

Адресът на бюрото по труда може да намерите на сайта на Агенцията по заетостта. Ако искате да си спестите и разходката до пощата, може да подадете заявление и по електронната поща на бюрото по труда, което ви обслужва.

Полина Маринова - директор на Регионална служба по заетостта - София: Отново от сайта на Агенция по заетостта е да се изтегли заявлението за регистрация, да се попълни и да се изпрати по електронната поща на бюрото по труда.

Другата възможност за подаване на заявление е системата за сигурно електронно връчване. За целта трябва да си направите профил. Необходими са персонален идентификационен код на НОИ или електронен подпис.

Мартин Орешарски - Мениджър "Бизнес развитие" в компания за банкови услуги: Трябва да дойдете при нас. Да, процесът изисква едноркатно идентифициране на лицето, което ще ползва услугата.

Издаването на подписа е безплатно. Ако сте избрали да е облачен, може да го използвате през приложение на мобилния телефон.

Мартин Орешарски - Мениджър "Бизнес развитие" в компания за банкови услуги: При облачния електронен подпис консумацията се тарифира, а за времето на извънредното положение е безплатно използването на електронен подпис.

Персонален идентификационен код се издава и онлайн през страницата на НОИ. След регистрацията в системата за сигурно електронно връчване трябва да изберете услугата за регистрация на безработни, да попълните и подадете заявлението.

Полина Маринова - директор на Регионална служба по заетостта - София: Тези хора, които имат право да ползват парично обезщетение за безработица, подаването на заявления за регистрация в бюрото по труда не е достатъчно. Те трябва да подадат и заявление за изплащане на парично обезщетение към НОИ.

Заявления за обезщетение може да подадете, докато се регистрирате на място в бюрото по труда. Другите възможности - по пощата, с куриер или през интернет страницата на НОИ с ПИК или електронен подпис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Производители са притеснени за реализацията на продукцията си
Производители са притеснени за реализацията на продукцията си
Как се спазват новите мерки за носене на маски и затварянето на пазари? (ОБОБЩЕНИЕ)
Как се спазват новите мерки за носене на маски и затварянето на пазари? (ОБОБЩЕНИЕ)