НОВИНИ

Как вярващите отбелязаха Цветница в условията на извънредно положение?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:05, 12.04.2020
Чете се за: 01:48 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС

Празнуваме Цветница, но в условията на извънредно положение. В църквите не се раздаваха върбови клонки заради опасността от разпространението на коронавирус.

За празника бeше отслужена Света литургия, която Българската национална телевизия излъчи на живо. Православната църква, Националният оперативен щаб и премиерът Бойко Борисов призоваха хората да си стоят вкъщи и да я наблюдават от домовете си.

Тази година част от богослужението беше и специална молитва за изцеление на българския народ от коронавируса.

Несъмнено, Цветница днес беше доста по-различна, такава, каквато не е имало досега - без върба и с изключително стриктни мерки за сигурност. В храмовете не бяха допускани хора без маски, а на влизане ръцете им бяха дезинфекцирани. Влизаше се по специален ред, а църковните служители се грижеха за организацията и реда вътре.

За вярващите, например, дошли да се помолят в храм "Св. Александър Невски", имаше специални маркери, за да се спазва дистанция. Днес в службата не участва смесеният хор, който не е бил на богослуженията от Неделя Кръстопоклонна. Певците, които днес огласиха храма, бяха протодякона на катедралата заедно с иподякони. Подобно нещо в историята на патриаршеската катедрала се допуска само по изключение. На няколко места в страната вярващите получиха причастие с обща лъжичка.

Само с маска на лицето, с дезинфекцирани ръце и водени от силна вяра влизаха вярващите в храмовете днес. До големи опашки не се стигна, но заради мерки за сигурност и страх от пренасяне на вируса хората останаха без върбови клонки в домовете си.

Васил - клисар, в храм "Св. Александър Невски": Никой не влиза без да са му пръснати ръцете и както виждате, без маска - не. Аз всеки, който мине пускам, сега те вътре организират да не се събират много хора, аз няма как да ги броя тука нали колко са влезнали и колко са излезнали.

И ако миналата година храм "Свети Александър Невски" беше пълнен с вярващи, то днес прага му прекрачиха значително по-малко хора. Не такава беше ситуацията в по-малките църкви.

За литургията в храма „Всех святих" в Русе имаше 15 души - ревностни привърженици на църковните канони. Иконите бяха дезинфекцирани след всяко докосване от мирянин, а свето причастие взеха само няколко души.

Отец Ивайло Георгиев - храм „Всех святих" - Русе: Днес имаме раздвоено настроение. Все още не е свършил поста, все още имаме време да променим начина си на живот и на мислене, и да се устремим повече към небесното, отколкото към земното.

По-малко хора от обичайното запалиха свещ и се помолиха в храмовете в Благоевград. Полицейското присъствие беше засилено, а църквата в центъра на града имаше две отделни места за вход и изход. В храма също се следеше и хората да не целуват иконите.

В катедралата "Свето Успение Богородично" във Варна вярващите влизаха при строго спазване на реда и напътствия от свещениците. На необичайната Връбница без върбови клонки и без празнично настроение вярващите в храма се брояха на пръсти.

А в бургаската църква "Света Богородица" свещениците даваха причастие на богомолците с една и съща лъжица. Според миряни същото е било и в други църкви в морския град, както и в столичния храм "Света Неделя".

Днес около всички 4000 църкви и манастири в страната имаше засилено полицейско присъствие. Служителите на реда следяха за спазването на социална дистанция между вярващите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Католическата общност у нас празнува Великден
Католическата общност у нас празнува Великден
Папа Франциск призова за глобална солидарност в борбата с коронавируса и икономическите несгоди
Папа Франциск призова за глобална солидарност в борбата с коронавируса и икономическите несгоди