НОВИНИ

148 души са тествани в Банско, петима са преболедували COVID-19

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 12.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Започна масовото тестване на жителите на Община Банско. 2 000 теста бяха доставени от държавата, за да се провери дали населението там вече е изградило колективен имунитет.

През деня тук бяха тествани148 души.Резултатите показват, че петима от тях са изградили антитела и че вече са преболедували. Други петима от тестваните днес са оставени под домашна карантина. Двама от тях са дали положителен резултат и по двата показателя на имуноглобулин.

Останалите, които са поставени под карантина, имат изградени антитела, но все още са и преносители на вируса, съобщиха от РЗИ.

Изследването започна тази сутрин, като приоритетно бяха тествани хората били на първа линия - лекари, полицаи и пожарникари. За да няма струпване на много хора, от общинския кризисен щаб бяха изготвили предварителни графици. Бързият тест отнемаше само няколко минути, а хората научваха резултатите си почти веднага.

Цветко Скорданов: Туко-що чух и аз, че ми е отрицателна пробата.

БНТ: Притеснявахте ли се?

Цветко Скорданов: Е не бих, казал, че се притеснявам , но имах едно наум за това нещо. Желателно е да се тестват всички, понеже всеки малко или много е имал допир до туристите и е хубаво да се тестват.

Владимир Пицев, полицай: От както е карантината в Банско, въобще никакви симптоми не съм имал.

От регионалната здравна инспекция обясниха, че с тестовете ще се установи дали хората в курорта вече са изградили имунитет.

Д-р Калоян Калоянов, директор РЗИ- Благоевград: Ако има положителни проби, в смисъл антитела бъдат открити, това ще покаже че тези хора са преболедували. В зависимост от това дали са ИГГ или ИГМ, ако са ИГГ показват едно по-отдавнашно преболедуване и наличие на някакъв имунитет спрямо коронавируса.

И жителите на близките села ще могат да се изследват, а част от бързите тестове са дарения.

Иван Кадев, кмет на Банско: Надявам се, че сега с това широко изследване научните среди и националния оперативен щаб ще имат възможност за някаква картина, която да им даде яснота какво се случва в Банско. Мисля че тук след поставянето на града в карантина има голям ефект и мисля че това беше правилно.

От здравната инспекция в Благоевград обясниха, че тестването ще продължи няколко дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазвайки дистанция - поздрав за Цветница
Спазвайки дистанция - поздрав за Цветница
Тестваха екипажа на наш военен кораб, върнал се от международно учение
Тестваха екипажа на наш военен кораб, върнал се от международно учение