НОВИНИ

Как САЩ тайно въоръжават до зъби Тайван

Във Вашингтон тече ожесточен дебат - докъде трябва да стига подкрепата на САЩ за Тайван

сащ тайно въоръжават зъби тайван
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: Би Би Си
18:18, 06.11.2023
Чете се за: 05:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Когато неотдавна американският президент Джо Байдън подписа безвъзмездна помощ за Тайван на стойност 80 милиона долара за покупка на американско военно оборудване, Китай обяви, че "съжалява и се противопоставя" на действията на Вашингтон.

За обикновения наблюдател това не е голяма сума - един съвременен изтребител струва повече. Тайван вече поръча американско военно оборудване на стойност 14 млрд. долара. Имат ли значение някакви 80 милиона долара?

Този път нещата са различни

Тези милиони не са заем, а идват от джобовете на американските данъкоплатци. За първи път от над 40 години, Америка използва свои пари, за да изпраща оръжия до територия, която официално не признава. Това се случва под шапката на програма, наречена Чуждестранно военно финансиране. Именно тази програма е използвана, за да се осигури военна помощ на Украйна на стойност 4 милиарда долара. По този канал са изпратени милиарди за Афганистан, Ирак, Израел и Египет. Но до този момент парите са насочени към държави или организации, признати от ООН.

С Тайван случаят не е такъв

Преди САЩ продаваха оръжия на Тайван, за да може да се отбранява при евентуална китайска атака, но не и такова количество, което да дестабилизира отношенията между Пекин и Вашингтон. През последното десетилетие военният баланс в Тайванския проток се наклони драматично в полза на Китай. Вашингтон твърди, че политиката сега не е променена, а Държавният департамент отрича, че използването на програмата за чуждестранно военно финансиране означава, че Съединените щати признават Тайван.

От гледна точка на Тайпе обаче, Америка предефинира отношенията с острова

80-те милиона долара са само върхът на айсберга. През юли американският президент Джо Байдън одобри продажба на военно оборудване на Тайван на стойност 500 милиона долара. Тайпе се подготвя да изпрати два батальона за обучение в Съединените щати - нещо, което се случва за първи път от 70-те години. Политици в Тайван казват, че това е само началото, а през следващите 5 години САЩ могат да отпуснат 10 милиарда долара.

Тайванската армия притежава стотици стари танкове, но малко съвременни ракетни системи. Командната структура, тактиките и доктрината не са осъвременявани от половин век. Контраразузнавателни операции в Китай няма. През 2013 г. Тайван намалява службата в армията от 1 година до 4 месеца и мнозина се шегуваха, че е като летен лагер. От следващата година отново се връща едногодишната военна служба.

Във Вашингтон има усещането, че Тайван трябва да побърза с реформа и изграждане на истинска армия

Сега Китай има най-големия в света военноморски флот, безспорно надмощие на военновъздушните сили. Симулация на война, направена от неправителствена организация, установява, че при конфликт с Китай, военноморският флот и военновъздушните сили на Тайван ще бъдат заличени само през първите 96 часа от сраженията.

Под ръковдството на Вашингтон, Тайпе възприема стратегия на "крепостта Тайван".

Фокусът се насочва към сухопътните сили, пехотата и артилерия. В момента във Вашингтон има ожесточен дебат - докъде трябва да стига подкрепата на САЩ за Тайван. Познавачи на Китай твърдят, че всеки публичен ангажимент от страна на САЩ ще провокира Китай, а няма да има възпиращ ефект. Но Вашингтон знае, че Тайван не може да се отбранява сам и сега подходът е следният: " Да си мълчим за стратегията, докато въоръжаваме до зъби Тайван."

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Григорова: Искаме проверка, а не точно оспорване на резултатите в София
Ваня Григорова: Искаме проверка, а не точно оспорване на резултатите в София
Контузия спира Сергей Милинкович-Савич от участие в мача с България
Контузия спира Сергей Милинкович-Савич от участие в мача с България