НОВИНИ

Как се разпределят ваксините в ЕС?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:50, 16.03.2021
Чете се за: 04:55 мин.
Европа
Слушай новината

Австрийският канцлер Себастиян Курц събира днес на работна среща премиерите на държави, които не са доволни от разпределението на ваксините, пропорционална на населението на всяка страна членка. В срещата участват Австрия, България, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия.

Борисов и още петима евролидери ще обсъдят доставката на ваксини в ЕС

През седмицата Себастиян Курц изрази съмнения, че разпределението на ваксините в ЕС е справедливо.

Според него съществува и "базар" на ваксини, на който някои държави си поръчват допълнителни количества извън общите поръчки на Брюксел.

Какво обясняват от Еврокомисията?

През юни Европeйската комисия представи стратегия за ваксините, която всички държави членки подкрепиха.

В стратегията пише, че държавите съвместно ще поръчват ваксини и съвместно да следват процедурата за издаване на условни разрешения за търговия от Европейската агенция по лекарствата.

Кой решава колко ваксини да получи дадена държава?

Още в началните етапи от преговорите с дадена фармацевтична компания държавите-членки посочват дали се интересуват от определена ваксина и какви количества биха искали да закупят. След сключването на договора ваксините се разпределят по алгоритъм, основан на броя на населението.

Но държавите членки могат да коригират помежду си количествата ваксини в зависимост от своите нужди, на база епидемиологичните данни в конкретен момент.

Например дадена държава членка може да реши да не купува допълнителни ваксини от договорените варианти в рамките на своята квота. В тези случаи други държави, които имат интерес, може да се възползват от тези варианти и да закупят повече бройки от тази конкретна ваксина.

Например днес Европейската комисия договори ускорено доставяне на допълнителни 10 милиона дози от ваксината на "Пфайзер-Байонтек" за второто тримесечие на годината.

Така общо дозите, които могат да бъдат на разположение на държавите, стават над 200 милиона за второто тримесечие. В рамките на тези предварително договорени количества държавите могат да се възползват от правото си да поръчат, а могат и да не се възползват.

Ако не го направят, останалите държави могат да разпределят помежду си "свободните количества".

От Еврокомисията отказват да дават информация за намеренията на отделните страни да купят или не ваксини от даден производител. Според тях тази информация трябва да се предоставя от националите власти.

Кой поръчва ваксините?

Държавите възлагат поръчки директно на доставчиците на ваксини, като посочват например времето и мястото на доставка и уточняват логистичните аспекти.

Могат ли държавите индивидуално да купуват ваксини от тези, с които ЕК е сключила предварително споразумение?

Не. Като част от стратегията на ЕС за ваксините държавите членки са поели да не започват паралелни преговори със същите производители на ваксини, с които се водят преговори на равнище ЕС.

Но държавите могат да водят преговори с други компании за ваксини, като например Спутник V, която все още не е одобрена в ЕС.

Кой осигурява дистрибуцията на ваксините?

Производителите осигуряват доставките до националните разпределителни центрове. По-нататъшното разпределение до ваксинационните центрове се осигурява от държавите членки, които са отговорни и за ваксинирането на населението.

Всички държави членки ли участват в преговорите с производителите?

Да, всички държави членки са подкрепили подхода, заложен в стратегията за ваксините, и са подписали споразумение за неговото изпълнение. В резултат на това всички държави членки са представени в Управителния комитет, в който, преди да бъде подписано споразумението за предварително закупуване (СПЗ), се обсъждат и разглеждат всички негови аспекти. Комитетът назначава членовете на съвместния преговорен екип.

Този екип договаря условията на споразумението за предварително закупуване с разработчиците на ваксините и е под прякото ръководство на този комитет.

В тези случаи всички участници са назначени от своите държави и са подписали декларации за липса на конфликт на интереси и за конфиденциалност.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват смъртта на 54-годишна жена от Благоевград след ваксинация
Разследват смъртта на 54-годишна жена от Благоевград след ваксинация
Понижение на температурите и силни ветрове
Понижение на температурите и силни ветрове