НОВИНИ

Как се зароди идеята за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Николай Минков
от Николай Минков
19:02, 14.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
зароди идеята блок аец козлодуй

Идеята за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" се появява като алтернатива на АЕЦ "Белене", спряна от първия кабинет "Борисов".

През 2012 г. парламентът дава принципно съгласие за изграждане на нова ядрена мощност на територията на сегашната централа.

Година по-късно правителството на Пламен Орешарски шумно огласява старта на предварителни процедури за оценка на въздействието върху околната среда, строеж, лицензиране.

Проектът е замислен без държавно финансиране, а чрез дългосрочно кредитиране от международни финансови институции.

Амбицията на тогавашния премиер е още през 2016-а да стартира и самото строителство. Дори е подписано акционерно споразумение с американската компания "Уестингхаус" на 1 август 2014 г.

БЕХ ще проучи американски компании за изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

В него се предвижда дяловото участие в проектната компания "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД, да бъде разпределено между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД - 70% и 30% за "Уестингхаус Електрик къмпани". Поставят се и срокове - новата мощност да влезе в експлоатация през 2023 г.

Особеното на документа е, че той прехвърля топката към следващото управление. Записано е, че споразумението ще влезе в сила само ако бъде утвърдено от следващото редовно правителство. В случая - от втория кабинет "Борисов", който идва на власт след предсрочни избори.

1 април 2015-а - срокът за ратифициране на документа е изтекъл предишния ден. Министър-председателят Бойко Борисов използва трибуната на Народното събрание по време на блиц-парламентарен контрол, за да обяви, че не подкрепя подписаното от кабинета "Орешарски" акционерно споразумение с "Уестингхаус" за 7-и блок.

Като че ли в този момент съдбата на проекта окончателно е предрешена.

7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" - какви са енергийните перспективи на новия проект

Междувременно различни природозащитни организации атакуват проекта на различни съдебни инстанции.

През 2015 г."Коалиция за устойчиво развитие" и двама граждани подават жалби. Сагата се точи до миналата година, когато петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отхвърля жалбите срещу оценката за въздействие на околната среда. На практика ВАС дава зелена улица на проекта.

През февруари тази година Агенцията за ядрено регулиране одобрява площадка 2-ра на АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова мощност. 8 месеца по-късно правителството реши да реанимира проекта.

Снимките са илюстративни.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестният български цигулар Васко Василев празнува 50 години
Световноизвестният български цигулар Васко Василев празнува 50 години
Как ученическа рок банда успя да си купи барабани
Как ученическа рок банда успя да си купи барабани