НОВИНИ

Как ще работят анкетьорите в изборния ден

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:00, 14.03.2021
Чете се за: 04:27 мин.
Избори 2023
Слушай новината

ЦИК трябва да определи условията и реда за извършване на социологически проучвания в изборния ден. Социолозите вече подготвят своите анкетьори за работата в условия на пандемия на 4 април. Традиционно в изборния ден и нощ БНТ работи със социологическите агенции "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл".

За да се гарантира безопасността и на избирателите, и на анкетьорите пред секциите в деня на вота, социологическите агенции вземат мерки:

Анкетьорите, които предстои да работят за "Алфа рисърч" в изборния ден, са малко над 310 души в секции в цялата страна. (Ще бъдат осигурени с всички задължителни предпазни средства като маски, ръкавици, включително допълнителни предпазни средства като дезинфектанти, които ще осигурим на всеки анкетьор във всяка една секция, в която на нас ни предстои да работим, обясни Геновева Петрова от "Алфа рисърч".

Работата на анкетьорите в изборния ден е изключително важна за обществения интерес. Анкетьорите трябва да са близо до всеки един процес, защото ние рапортуваме към обществените и търговските медии данните, които после цялото общество ще слуша и това е гаранция за честен и прозрачен изборен процес, обясни Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл".

Каква ще бъде избирателната активност - трудно е да се предвиди, заради разпространението на коронавируса и не само.

Очакваме в тези избори да се включат около 3 или може би даже малко под 3 милиона избиратели. Малко сме поставени в ситуация да правим прогноза на прогнозата, тоест прогноза на прогнозата за пандемията. Въпреки че към момента изключително малка част от избирателите смятат изборните секции като рисково място за заразяване - все пак в обществото имаме една висока степен на тревожност от тенденцията в развитието, въобще в разпространението на COVID-19 към момента. И ако ситуацията се влоши, тогава може част от хората да не отидат до изборните урни, допълва Геновева Петрова.

По-ниската активност може да направи и по-трудни за предвиждане резултатите. Големият въпрос с активността е всъщност колко легитимен ще е после изборът на българите, колко лесно и облечено в доверие може да се състави или да не се състави правителство, колко честни ще изглеждат изборите в очите на хората, колко изненадващ или очакван ще изглежда изборният резултат и респективно дали този изборен резултат ще бъде приет или оспорен, смята Първан Симеонов.

Висока заинтересованост на българите в чужбина - това показват рекордният брой заявления според социолозите.

Движението е затруднено и това накара много хора да вземат предварителни мерки да си обезпечат възможността за глас например. Но най-вече се дължи на естествения процес на приобщаване на тези общности главно през растящите възможности на информационното общество, приобщаване на тези общности към българския политически живот, допълва Първан Симеонов.

Ако съдим по минали избори, по минали години средно два до три пъти повече е бил общият брой на гласувалите в чужбина в сравнение с подадените заявления. Ако тази тенденция се запази и гласуването се реализира в такъв обем, очакваме един доста сериозен брой гласове от чужбина, които неминуемо ще имат по-съществено влияние върху крайния резултат, смята Геновева Петрова.

За да получат повече доверие за себе си в крайния резултат - политиците имат още 20 дни за убеждаване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал с обрат срещу Тотнъм в дербито на Северен Лондон
Арсенал с обрат срещу Тотнъм в дербито на Северен Лондон
Нова порция студ в понеделник - жълт код за валежи и вятър
Нова порция студ в понеделник - жълт код за валежи и вятър