НОВИНИ

Какви са основните приоритети на инициативата "Три морета"?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:36, 08.07.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Политика
Слушай новината

Сближаване по линията Север - Юг. Повече инвестиции в 12 държави, намиращи се между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Три приоритета - енергетика, транспорт, цифровизация. Това е замисълът на инициативата "Три морета".

Инициативата "Три морета" обединява 12 държави членки на Европейския съюз от региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Сред тях е България.

Това е политически проект за обмен на идеи, учреден през 2015 г., без седалище и секретариат, но с ежегодни срещи на върха на ниво президенти, международни бизнес форуми и инвестиционен фонд.

В основата на инициативата е привличането на инвестиции за региона, икономически растеж и по-голяма свързаност по линията Север-Юг.

"След падането на Берлинската стена започнахме да изграждаме връзки по линията Изток-Запад, но по някакъв начин пренебрегнахме връзките Север-Юг, които са също толкова важни в този нов свят на нови предизвикателства, особено в сферата на сигурността", каза президентът на Хърватия през 2015-2020 г. Колинда Грабар-Китарович.

В рамките на инициативата е създаден Инвестиционен фонд, който да подкрепя проекти на 12-те страни участнички. Той се очаква да възлезе на около 5 милиарда евро и да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Към момента капиталът му надхвърля 1,2 милиарда евро. България участва с вноска от 20 милиона евро чрез "Българската банка за развитие".

"Създадохме инвестиционен фонд "Три морета", който е политически вдъхновен, но бизнес ориентиран. Повечето от страните вече обявиха своя принос към Фонда. Съединените щати също обещаха да инвестират", каза президентът на Естония Керсти Калюлайд.

Фондът ще инвестира в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура.

Българските институции са предложили за финансиране четири проекта - модернизация на ж.п. линията Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала „Черно море“ между Варна и Бургас.

Първият бизнес форум в рамките на инициативата е проведен в Букурещ. Тогава страните се съгласяват да бъде изградена мрежа от търговско-промишлени палати, като от българска страна участва Българската търговско-промишлена палата.

От момента на своето създаване Инициативата "Три морета" има визията да допълва, без да се съревновава с Европейския съюз.

Територията на 12-те държави представлява една трета от целия Европейски съюз, а населението им е общо 111 милиона души. Държавите от този регион създават 10% от БВП на ЕС и имат ръст над средния за Съюза. Въпреки това вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключови инвестиции.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА "ТРИ МОРЕТА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА разследва Англия за три инцидента от мача с Дания
УЕФА разследва Англия за три инцидента от мача с Дания
Акция на прокуратурата в Гурково
Акция на прокуратурата в Гурково