НОВИНИ

Какво означава европейската помощ за Украйна и как се стигна до нея?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:13, 02.02.2024
Чете се за: 06:27 мин.
По света
означава европейската помощ украйна стигна нея
Слушай новината

От 2024 до 2027 г. Украйна ще получи от Европейския съюз 50 милиарда евро през т. нар Механизъм за Украйна. Но какво точно означава тази помощ за страната, за развоя на войната и как се стигна до нея?

Осигуряването на тази помощ беше свързано с огромни дипломатически усилия на 26 държави-членки от ЕС, за да убедят Унгария, която беше против помощта, все пак да я подкрепи.

Какво точно съдържа пакетът?

През следващите четири години Украйна ще получи 50 милиарда евро, но не наведнъж, а разпределени във времето. Киев може да очаква първите 4,5 милиарда от ЕС още през март. Парите не са за военни цели, а за подпомагане на икономиката на страната.

Финансовата помощ ще бъде под формата на заеми и безвъзмездни средства. 33 милиарда са заемите, те ще трябва да бъдат върнати в дългосрочен план. 17 милиарда са безвъзмездните средства, които са по линията на този инструмент „Резерв за Украйна“, създаден над таваните на Многогодишната финансова рамка (бюджета на ЕС). Потенциалните приходи за безвъзмездната помощ биха могли да бъдат генерирани и от блокираните заради европейските санкции активи на Руската централна банка.

Има ли условия за получаване на помощта?

Пакетът е свързан с определени условия, които Украйна трябва да изпълнява. ЕС очаква план от украинското правителство, в който да бъде изложена програмата за реформи и инвестиции по пътя на страната към членство в ЕС. ЕС иска от Украйна ефективни демократични механизми - многопартийна парламентарна система, зачитане на върховенството на закона и на правата на човека. Брюксел очаква и разкриването и коригирането на измами, корупция, конфликти на интереси и нередности.

Ще има ли контрол дали Киев изразходва средствата по предназначение?

Да, Съветът (всички държави от ЕС) ще играе важна роля в управлението на помощта. Всяка година Европейската комисия ще трябва да изготвя доклад за изразходваните средства, който ще бъде обсъждат в Европейския съвет. Държавите-членки ще могат да дават насоки да използването на средствата.

Какво ще прави Украйна с тези пари?

Украинската икономика е в окаяно състояние заради войната. Държавата не може да плаща заплатите на учители, лекари, медицински сестри, полицаи, пожарникари и редица други служители. Затова парите са жизнено важни за страната, още повече, че Съединените Американски щати засега бавят помощта от 50 милиарда долара, която Джо Байдън обеща, но Конгресът не иска да одобри окончателно.

Могат ли средствата да се използват за военни цели?

Не, пакетът от 50 милиарда евро за следващите 4 години е икономически, а не военен, но с него все пак ще мога да се пращат заплатите на войниците.

Защо Виктор Обран се съгласи да премахне ветото си върху помощта?

На предишната среща на върха през декември премиерът на Унгария Виктор Орбан беше непреклонен и наложи вето върху помощта, като в замяна искаше размразяване на еврофондовете за страната му. Еврофондовете в момента са блокирани заради проблеми с върховенството на закона и медийната свобода в Унгария. През декември бяха размразени около 10 милиарда евро за Будапеща, но Еврокомисията получи много критики, че се поддава на изнудването на Виктор Орбан, за да получи подкрепата му по важни въпроси.

В момента около 20 милиарда от еврофондовете за Унгария остават замразени.

Действията на Орбан през декември преляха чашата на търпението на останалите европейски държави и най-вече на големите сред тях. Натискът върху Унгария се увеличи, за първи път страната получи ясно послание, че гласът й в Съвета може да бъде отнет и тя може да остане в пълна изолация. Освен това, европейските лидери напомниха на Орбан, че икономиката на страната му, не е в добро състояние. Изолация в ЕС само ще влоши положението.

Вчера преди срещата на върха премиерът на Полша Доналд Туск каза, че ЕС вече е уморен от Орбан, а естонската му колежка Кая Калас обясни, че лидерите обсъждат различни възможности, за да спрат шантажа му.

Как се стигна до решението и какво получава Унгария в замяна?

Преди началото на срещата лидерите на трите големи държави в ЕС Германия, Франция и Италия - Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Джорджа Мелони заедно с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен имаха неформална среща с Виктор Орбан. Според някои италиански издания Мелони е изиграла много важна роля в убеждаването на Орбан. От всички лидери тя стои най-близо до него като идеологически убеждения, но тя твърдо подкрепя помощта за Украйна. Посланието, което Орбан е получил е било: "EС или продължава напред заедно с теб, или без теб".

За разлика от миналия декември, когато все пак успя да размрази част от фондовете си, този път Орбан не получи нищо в замяна на подкрепата си. Освен гаранции, че ще има контрол на Съвета върху парите за Украйна. В посланието си към унгарците той представи това като победа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артуро Видал бе представен по грандиозен начин при завръщането му в Коло Коло
Артуро Видал бе представен по грандиозен начин при завръщането му в Коло Коло
Росица Денчева продължава на полуфиналите на турнир по тенис в Анталия
Росица Денчева продължава на полуфиналите на турнир по тенис в Анталия