НОВИНИ

Какво представлява ангренажния ремък?

представлява ангренажния ремък
Снимка: pexels.com
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 26.10.2023
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Ролята на ангренажния ремък (или верига в някои модели) в двигателя на автомобила е от изключителна важност. Той ( или тя ) играе решаваща роля в извеждането на отработените газове и вкарването на гориво-въздушна смес в цилиндрите. Основната функция на ангренажния ремък е да предава движението от коляновия вал към разпределителния вал в точен синхрон. Ролките на ремъка осигуряват правилната центровка на компонентите. Ангренажният ремък често има важната задача да задвижва водната помпа.

Конструкция

Ремъкът, изработен от технически каучук и с полимерни нишки в някои модели, е затворен пръстеновиден обект. Това осигурява минимален шум и максимална гъвкавост благодарение на използването на гума. Ангренажните ремъци се използват широко в двигателите с вътрешно горене. Те гарантират по-ефективно синхронизиране между коляновия и разпределителния вал. Зъбите на ангренажните ремъци се зацепват надеждно с ролките на разпределителния и коляновия вал.

Независимо от гъвкавостта и състоянието на ангренажния ремък, той трябва да се сменя периодично. Смяната му е важна поради няколко причини:

  • Възраст на ремъка - Ремъкът с времето се износва и може да се разтегне или дори да се скъса. Поради това, производителите препоръчват смяна на ремъка на определени интервали, които се указват в ръководството на автомобила.
  • Неправилна употреба - Неправилният монтаж или употреба на ремъка може да го повреди или да предизвика несинхронизиране на двигателя. Това може да доведе до сериозни проблеми и повреди.
  • Неизправност на двигателя - Ако двигателят има проблеми или неизправности, това може да се отрази на работата на ремъка. Например, ако има проблеми със задвижването на водната помпа, това може да повлияе на работата му и да го повреди.

Често при смяна на ангренажния ремък се препоръчва също да се смени и водната помпа. Това е защото ремъкът и водната помпа са тясно свързани и взаимозависими компоненти. Ако ремъкът се сменя, но водната помпа остане стара и износена, това може да доведе до неизправности и повреди на водната система на автомобила. Затова смяната на ремъка и водната помпа заедно е препоръчителна, за да се осигури надеждна работа на двигателя и да се предотвратят евентуални проблеми.

На колко време се сменя ангренажния ремък?

Смяната на ангренажния ремък трябва да се извършва навреме, за да се предотвратят сериозни проблеми с двигателя. Въпреки че ремъкът може да изглежда здрав, той с времето се износва и изхабява. Водещите и обтягащите ролки на ремъка също го захабяват. Сервизните специалисти обикновено препоръчват смяна на ангренажния ремък на около 60 000 километра или на всеки 3 години. Тези препоръки могат да варират в зависимост от производителя и модела на автомобила. Важно е да се спазват указанията на производителя и да се извършва редовна поддръжка, за да се гарантира надеждна работа на ремъка и двигателя.

Ето няколко полезни съвета, свързани с ангренажния ремък

Редовно проверявайте състоянието на ремъка - Важно е да проверявате ремъка периодично, за да забележите възможни повреди или износване. Ако забележите някакви проблеми, трябва да го смените възможно най-скоро.

Спазвайте графика за смяна - Следвайте указанията на производителя за смяна на ремъка. Не пропускайте срока за смяна, тъй като това може да доведе до сериозни щети на двигателя.

Сменете ролките и обтегачите - При смяна на ремъка е препоръчително да смените и ролките и обтегачите заедно с него. Това ще осигури надеждна работа на ремъка и предотврати евентуални повреди.

Спазвайте указанията на производителя - Винаги се водете от указанията на производителя на автомобила за смяна на ремъка. Те ще ви дадат точна информация за препоръчителния интервал за смяна.

Смяна при покупка на автомобил втора употреба - Ако закупувате автомобил втора употреба, е препоръчително да смените ангренажния ремък с нов. Това ще ви осигури спокойствие и гаранция за надеждна работа на ремъка.

Сменете и останалите елементи на задвижването - При смяна на ремъка е добре да смените и другите елементи на задвижването, като например ролките и обтегачите. Това ще осигури пълна подмяна на износените компоненти и надеждна работа на системата.

Изберете висококачествени марки - При покупка на ангренажен ремък винаги се доверявайте на висококачествени марки. Това ще ви осигури по-дълъг живот на ремъка и по-голяма надеждност на системата.

Спазването на тези съвети ще ви помогне да поддържате ангренажния ремък в добро състояние и да предотвратите сериозни проблеми с двигателя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизара Янева и Анас Мадрашки започнаха с победи на турнир от категория J200 на ITF в Унгария
Елизара Янева и Анас Мадрашки започнаха с победи на турнир от категория J200 на ITF в Унгария
Дончич с 33 точки за Далас при победата над Сан Антонио, Виктор Уембаняма направи официален дебют за Спърс в НБА
Дончич с 33 точки за Далас при победата над Сан Антонио, Виктор Уембаняма направи официален дебют за Спърс в НБА