НОВИНИ

Какво ще се случи с неизползваните хартиени бюлетини?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
22:45, 02.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Слушай новината

Над 7 милиона бюлетини ще бъдат отпечатани за предсрочните избори на 11 юли. Те ще струват на хазната близо 1 милион и 600 000 лева. За първи път обаче в секциите с над 300 избиратели бюлетините ще бъдат заменени от машини. Какво ще се случи с неизползваните хартиени бюлетини?

7 милиона 408 500 бюлетини тръгват от печатницата на БНБ към секциите за гласуване по света и у нас за вота на 11 юли. Цената им е над милион и 582 хиляди лева.

"С оглед на обстоятелството, че трябва да се гласува основно и само с машини, може би ще бъдат много повече бюлетините, които няма да се използват на тези избори", каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

За изборите през април са отпечатани 7 304 000 бюлетини. Цената им е над милион и 546 хиляди лева. Използвани са около два милиона и половина, останалите са за унищожаване.

"След изборите бюлетините, с които не е гласувано, се унищожават, както на всички избори", каза Матева.

Неизползваните бюлетини се съхраняват в специални помещения в общините.

"В момента има много помещения, които са затворени от избори, проведени назад във времето", каза Валя Иванова - секретар на община Костинброд.

"Тук съхраняваме изборни книжа от 2011-а, от 2014 г.", каза Александър Ненов - зам.-кмет на община Костинброд.

Достъпът до помещенията със стари изборни книжа е ограничен.

"Има една специална комисия към община Костинброд, на която СИК предават изборните книжа. Съответно комисията на общината ги вкарва в стаите - запечатва с печати и подписи и в тези помещения не може да влиза абсолютно никой", допълва Ненов.

ЦИК разрешава достъп до помещенията само на хората от специалната комисия. Изборни книжа се изнасят минимум 4 или 5 години след съответните избори.

"След произвеждане на следващи избори ние имаме право да ги предадем на Държавна агенция "Архиви" и другите, които са неценни, да ги предадем на фирма", каза Валя Иванова - секретар на община Костинброд.

Общините очакват разрешение от ЦИК да отворят помещенията, за да ги подготвят за съхранение и на изборните книжа след вота на 11 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С още 2-3 градуса ще се понижат температурите утре
С още 2-3 градуса ще се понижат температурите утре
Десетки фенове приветстваха Моуриньо в Рим (Снимки)
Десетки фенове приветстваха Моуриньо в Рим (Снимки)