НОВИНИ

Карлос Алкарас защити титлата си на Уимбълдън

Испанецът се наложи над Новак Джокович в повторение на миналогодишния финал

Карлос Алкарас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:39, 14.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Испанецът Карлос Алкарас защити титлата си на тенис турнира Уимбълдън. В повторение на миналогодишния финал 21-годишният Алкарас надигра сърбина Новак Джокович с категоричното 6:2, 6:2, 7:6(4) за два часa и половина.

Мачът на Централния корт в "Ол Инглънд Клъб" започна много обещаващо с 15-минутен гейм, в който се стигна до седем изравнявания. Алкарас успя да реализира пробив от петата си възможност и рано-рано показа, че е готов да спечели финала, при това доста по-бързо спрямо петсетовата драма преди година.

Джокович с изоставане от два пробива при 1:4 гейма и скоро след това първият сет завърши при 6:2 в полза на по-младия тенисист на корта.

Алкарас продължи да доминира и във втория сет, в който отново бе фиксиран резултат от 6:2. Испанецът пак започна с пробив в първия гейм и сервираше безупречно. Той спечели за втори път в сета подаването на Джокович за 5:2 и мачът се насочи към трети сет.

В него вторият в световната ранглиста Джокович най-после показа защо има толкова много успехи в кариерата си и е рекордьор по титли от Шлема при мъжете. Сърбинът дълго време играеше на нивото на съперника си и дори имаше възможност да пробие за 4:2 при едва втория си брейкбол в мача. Тогава обаче Алкарас стовари сервис по правата, с който записа ас, а малко след това и изравни геймовете на 3:3.

Третият в ранглистата Алкарас изигра отличен гейм на ретур и проби за 5:4 гейма в третия сет, като изглеждаше, че няма какво да го спре по пътя към победата, но тогава дойде напълно необяснимо отпускане в неговата игра.

Испанецът поведе с 40:0 на свой сервис и имаше три последователни точки за спечелване на турнира. При първата той направи двойна грешка, при втората Джокович се измъкна с дълбоко пласниран форхенд, а при третата Алкарас не успя да намери очертанията на корта от смач. Последваха нови две грешки на шампиона и изведнъж Новак Джокович реализира първия си пробив срещата за 5:5 гейма.

В тайбрека Алкарас отново се върна към най-добрата си игра и при четвъртата си възможност да спечели мача го направи със 7:4 точки.

За испанеца това е четвърта титла от турнирите от Големия шлем и втора от Уимбълдън, като му липсва единствено трофея от Откритото първенство на Австралия за попълване на колекцията.

37-годишният Джокович пък отново се размина с мечтата да спечели рекордния в историята на тениса 25-ти трофей от Шлема. Освен това сърбинът остава със седем купи от Уимбълдън - с една по-малко от рекордьора Роджър Федерер от Швейцария.

Статистиката от мача напълно подкрепи доминацията на Карлос Алкарас. Испанецът записа 42 печеливши удара срещу 26 на Джокович. Сърбинът направи една непредизвикана грешка повече - 25 срещу 24, а седемкратният шампион имаше предимство единствено в броя пласнирани асове - осем срещу пет.

Двубоят на Централния корт бе изгледан от принцесата на Уелс Кейт Мидълтън, която е патрон на Уимбълдън. Тя направи първата си публична поява от март месец насам, когато обяви, че се бори с онкологично заболяване.

Въпреки победата си и това, че държи титлите от Уимбълдън и Ролан Гарос, Карлос Алкарас ще остане №3 в световната ранглиста, докато Джокович ще запази втората си позиция. Водач продължава да бъде италианецът Яник Синер, който достигна до четвъртфиналите в Лондон.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед привлече нидерландския нападател Джошуа Зиркзее
Манчестър Юнайтед привлече нидерландския нападател Джошуа Зиркзее
Пътят Монтана - Берковица е отворен и в двете посоки за леки автомобили
Пътят Монтана - Берковица е отворен и в двете посоки за леки автомобили