НОВИНИ

Късо съединение от зарядно е вероятната причина за пожара в старческия дом в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 11.05.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Регионални

Пожар в Дома за стари хора в благоевградския квартал "Струмско". В дома има заразен възрастен човек с коронавирус. Всички обитатели на социалното заведение бяха евакурани и отведени на безопасно място от служителите в дома.

На помощ са се притекли и жители от квартала.

Двама от възрастните обитатели на дома са леко пострадали при днешния пожар. Единият от мъжете бил обгазен, а другият, най-вероятно в опит да потуши сам пожара е получил леки изгаряния по ръцете.

Двамата са прегледани от лекари в спешното отделение на Благоевградската болница и са освободени за домашно лечение и са се прибрали в дома.

Цял ден хората останаха на двора, докато бъде извършено почистване, дезинфекция на сградата и оглед от прокуратурата.

В дома живее и мъж заразен с коронавирус. Той е настанен в изолирана стая в сградата с отделен вход за да няма контакти с останалите. При евакуацията днес той също е бил отделен от останалите живеещи в дома хора и не е имал контакт с тях. Причините за възникването на пожара ще установи разследването.

Огънят лумва малко преди обяд в стая на последния, трети етаж на сградата. Предполага се, че причината е късо съединение, предизвикано от зарядно устройство, оставено включено. На място незабавно се отзовават 4 екипа на пожарната служба.

Георги Пармаков - директор на Регионална дирекция „ПБЗН"-Благоевград: Предприети са навременни мерки от персонала, впоследствие и от нашите колеги, извършена е евакуация и всички обитатели на дома.

За извеждането на домуващите помагат и граждани, които чули виковете на хората за помощ.

Добри Хамбарджийски: Застанахме е тука 4-5 човека и в един момент служителките не ни пускат. А ние чуваме викове, пискане, и най-важното пушека гледахме на прозорците. И викаме: а бе нема такива работи, влизаме, викат - ама има зараза. А бе каква зараза, хората горе горат, мрият, и напънахме и влезахме и почнахме да сваляме хората. Кой с одеяла, кой с чаршафи, как сме могли, така сме сваляли.

Заради наличието на заразен с коронавирус в Дома, пожарникарите, гасили в сградата, или ще бъдат освободени от работа и поставени под домашна карантина, или ще бъдат изолирани в сградата на пожарната служба за 3-4 дни.

Гл. комисар Николай Николов- директор на Главна дирекция „ПБЗН": Като на четвъртия ден им направим тестове и тогава вече се вземе решение дали има вирусоносители, дали няма.

Хората, настанени в дома, изкараха цял ден на двора, като им беше осигурена вода и храна. На място имаше и дежурен екип на спешна медицинска помощ. Размерът на щетите причинени от пожара се установява.

Румен Томов - кмет на община Благоевград: Сериозни са щетите, ама ще гледаме по най-бързия начин да ги възстановим.

В Дома са настанени над 80 възрастни, за които се грижи персонал от 32 души.

Заради установен едни случай на заразен с короновирус през последните два дни са тествани 60 човека от дома, като резултатите им са отрицателни. Утре ще бъдат тествани и останалите живеещи и работещи в дома, съобщиха от общината в Благоевград.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световното по баскетбол за мъже през 2023 година ще бъде в 3 страни
Световното по баскетбол за мъже през 2023 година ще бъде в 3 страни
Министерският съвет може да обявява извънредна епидемична обстановка (ОБОБЩЕНИЕ)
Министерският съвет може да обявява извънредна епидемична обстановка (ОБОБЩЕНИЕ)