ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ще има ли сезон лято 2020?

Чете се за: 01:51 мин.
Икономика
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Ресторантьори и хотелиери отново поискаха намаляване на ДДС-то за тях с 5% от 1 юли , както и отпадане на рестрикцията да нямаш данъчни задължения за кандидатстване по програмата 60/40. Това стана на среща тази сутрин при премиера Борисов.

Окончателни решения за рестораньорите и хотелиерите ще се вземат утре в 09:00 ч. отново на среща при министър-председателя.
Тогава ще стане ясно с кои от предложенията на бранша се съгласява правителството.

Председателят на сдруженията на заведенията в България- Емил Коларов е категоричен, че най-големия проблем в бранша продължава да бъде ставката на ДДС-то. По думите му, ако и за заведенията няма диференцирана ставка, те няма да може да излязат от кризата, защото в момента заради мерките печалбите са минимални.

Най-голямото им притеснения сега е, че ако броят на заразените с коронавирус се покачи - заведенията отново ще трябва да затворят, а собствениците вече са инвестирали средства в отварянето им.

Най-големи неясноти в има по отношение на туристическия сезон, защото в момента всички европейски държави решават именно въпросите, свързани с туристически пътувания между държавите. На среща с всички хотелиерски и ресторантьорски асоциации днес по обяд се обсъдиха възможностите за отваряне на хотелите у нас.

От хотелиерския бранш се притесняват , че в момента банките не отпускат кредите за бизнеса им, защото го намират за неблагонадежден в момента. А така много от хотелите не могат да си набавят необходимия капитал за отварянето.

Атанас Димитров, зам. -председател на българската хотелиерска и рестораньорска асоциация: Имат затруднения с кредитирането, затова прозовавам банките да обърнат специално онощение, много са важни за подготовката. Също меркте, 60/40 е удачна, ама за работещи предприятия.

На срещата с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов тази сутрин, предствителите на хотелските и ресторантьорските асоциации обсъдиха как противоепидемични мерки се отразяват на сектора.

Председателят на сдруженията на заведенията в България - Емил Коларов е категоричен, че най-големият проблем в бранша продължава да бъде ставката на данък добавена стойност.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Искаме да се промени ставката, за да може да излеземе от кризата по лесно.

И въпреки, че началото на официалния туристически сезон е 1 юли, малките хотели и къщите за гости вече ще могат да посрещат клиенти. Досега те не работеха, защото не можеха да предложат храна на гостите си. Сега условието е като при заведенията - да имат ресторанти с открити градини. И ако за малките места за настаняване е по -лесно да вземат решение да отворят, то големите хотели все още изпитват притеснения заради кортонавируса.

Емил Коларов, председател на сдруженията за заведенията в България: Много колеги вече афишираха, че няма да отворят хотелите си, защото вие също можете да си направите сметката, ако в един хотел има 150-200 гости и се открие някой, който е болен, какво следва. Ще се затови целия хотел? Под карантина? Вътре ще останат гостите, кой ще ги изхранва, кой ще им плаща нощувките, кой въобще ще стъпи в този хотел повече?

Хотелиерите смятат, че вече са закъснели с подготовката за летния сезон и до две седмици трябва да има ясното какви ще бъдат условията, при които хотелите ще могат да посрещнат туристи.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също проведе работна среща с представители на туристическия бранш.

С обединение “Бъдеще за туризма“ тя обсъди предложението да се удължи до 12 месеца срокът за възстановяване на суми от туроператори заради неосъществени при кризата ваканции и почивки.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?