НОВИНИ

173 милиона лева безвъзмездна финансова помощ за малки предприятия

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:19, 11.05.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Бизнес

От днес микро и малки предприятия у нас могат да кандидатстват за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Осигурени са 173 милиона лева, които одобрените фирми могат да използват за заплати, за покриване на наеми и за консумативи.

Безвъзмездната финансова помощ е за микро и малки предприятия от всички сектори на икономиката ни,без тези , които ползват средства от програмата за селските райони. Изискванията са да имат спад минимум 20% в оборота им за април спрямо средно месечния оборот за 2019 -та.Така ще могат да получат суми от 3 000 до 10 000 лева, които да използват за заплати, наеми, суровини.

От икономическото министерство уточняват още, че заявената безвъзмездна финансова помощ от кандидата не може да надвишава 10% от оборота му за 2019 г. Срокът на изпълнение на проектите е 3 месеца.

Лилия Иванова, зам.-министър на икономиката: Заради коронавируса ние предвидихме изцяло електронно подаване на документите ,с електронен подпис ,както и на всички отчетни документи по проектите.Кандидатите трябва да имат предвид, че оценявани ще бъдат първо тези, които са подали първи предложенията си до изчерпване на ресурса.

От години тази фирма произвежда дамски облекла за европейския пазар .Планирали да кандидатстват за безвъзмездната помощ , но се оказва ,че през април имат по-голям оборот, отколкото се изисква.

Пени Ушагелова ,собственик на шивашка фирма: Януари и февруари оборотът беше значително по-нисък от този през същите месеци на миналата година. Но през март във връзка с коронавируса се появи работа, изработвахме маски и надхвърляме лимита който е даден в програмата. Нямаме право да кандидатстваме и ще търсим други финансови лостове за да отцелеем в тази криза.

В момента екипи на икономическото и финансовото министерство разработват процедура за по-големи предприятия, които да получат безвъзмездна помощ .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешени са колективните спортове за аматьори на открито
Разрешени са колективните спортове за аматьори на открито
БАБХ е затворила 3 обекта заради неспазване на заповедта на здравния министър
БАБХ е затворила 3 обекта заради неспазване на заповедта на здравния министър