НОВИНИ

Киев няма да отстъпи територии на Москва дори и при референдум, заяви Зеленски

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:00, 08.08.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна - ситуацията в Донбас остава тежка, Киев подготвя контраофанзива на юг.

Международната агенция за атомна енергия призова да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип в централата заради опасения от пожар и изтичане на радиоактивни вещества. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за сраженията около АЕЦ "Запорожие", която е под руски контрол.

Междувременно още 4 кораба със зърно потеглиха от украински пристанища. В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски за пореден път заяви, че Киев няма да отстъпи никакви територии на Русия и че ако в окупираните територии се проведат референдум, за какъвто се твърди, че Москва планира, това ще сложи край на възможността за преговори.

"Все повече се говори, че окупаторите подготвят псевдореферендуми за присъединяване към Русия на окупираните южни части на страната ни. Искам да кажа нещо много просто: всеки, който помага на окупаторите по какъвто и да било начин, след това ще понесе отговорността си пред Украйна. Нашата позиция остава непроменена: няма да се откажем от нищо наше, и ако окупаторите продължат с тези псевдо-референдуми, това ще означава край на възможностите за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито Русия ще има нужда в някакъв момент."

След началото на инвазията двете страни направиха опит да преговарят, но от март диалогът е прекратен, като всяка от страните обвинява другата за спирането му.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
411 нови случая на COVID-19 за денонощието
411 нови случая на COVID-19 за денонощието
Ветровито време и днес
Ветровито време и днес