НОВИНИ

Китай изрази подкрепа за Казахстан

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 07.01.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Ситуацията в Казахстан - президентът Касим-Жомарт Токаев издаде заповед да се стреля без предупреждение по протестиращите по улиците в градовете на страната, които нарича терористи.

Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба без предупреждение

И международният отзвук - ООН, САЩ, Франция и Великобритания призоваха всички въвлечени в кризата към сдържаност.

Китайският президент поздрави колегата си Токаев за решителната и адекватна реакция в критичния за Казахстан момент.

Днес в Алмати изглежда спокойно. По улиците на града, в които протестите през последните дни бяха най-бурни, има много военни. Спорадично се чува стрелба, но местни медии предполагат, че това е предупреждение към демонстранти.

Миротворците са поели контрола над летището в Алмати, но то няма да работи до 9-и януари. По данни на Министерството на вътрешните работи по време на демонстрациите в страната са убити 26 "въоръжени криминални лица" и 18 служители на реда.

Първи самолет с руски войски пристигна в Казахстан

Има информация за бурни протести и ранени в град Шимкент. Но тези данни е трудно да се проверят заради честия срив на интернет. В обедните часове президентът Касим-Жомарт Токаев направи поредното си телевизионно обръщение.

"Правоохранителните органи и армията получиха заповед от мен да стрелят без предупреждение. От чужбина се чуват призиви за провеждане на преговори между страните за мирно решаване на проблема - каква глупост! Какви преговори могат да се водят с престъпници, с убийци! Наложи ни се да се разправяме с въоръжени и подготвени бандити - както местни, така и чужди", заяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Той се закани борбата с тях да бъде доведена докрай, а който не се предаде да бъде унищожен. Той се ангажира интернетът да бъде пуснат, но при условие, че се използва разумно, а не за разпространение на измислици, клевети и подстрекателство. От Организацията на Договора за колективна сигурност обясниха ролята на контингента.

"Основните задачи на колективните миротворчески сили са охрана на важни държавни и военни обекти, оказване на съдействие на силите на реда в Казахстан, стабилизиране на обстановката и връщането ѝ в рамките на закона", допълни Владимир Зайнетдинов, прессекретар Организацията на Договора за колективна сигурност.

В отговор на критиките, че разполагането на войски може да се приеме за военна интервенция от организацията поясниха, че мисията е миротворческа и всичко това ще бъде временно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Сербезова: Преди да се пристъпи към онлайн обучение, ще се предприемат други мерки
Министър Сербезова: Преди да се пристъпи към онлайн обучение, ще се предприемат други мерки
Казусът "Джокович": Франция не вижда проблем за участието му в "Ролан Гарос"
Казусът "Джокович": Франция не вижда проблем за участието му в "Ролан Гарос"