Китай не предвижда масови ваксинации срещу COVID-19

от БНТ , Източник: БГНЕС
10:42, 15.09.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света
китай предвижда масови ваксинации covid
Снимка: Архив/БГНЕС

Не всички в Китай ще трябва да се ваксинират срещу COVID-19, според висшия медицински представител на страната. Пекин се стреми да даде приоритет на работниците от фронтовата линия и високорисковото население в кампания, която подчертава нарастващото самочувствие на отговорните политици от способността им да се справят с вируса.

Понастоящем няма нужда от масова ваксинация на този етап, въпреки че това може да се промени, ако се случи друго сериозно огнище, каза Гао Фу, директор на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на среща на върха за ваксините в град Шенжен, според държавната информационна агенция, цитирана от Си Ен Ен.

Броят на вирусоносителите, докладван в Китай, е нисък от пролетта. Имаше огнища - в североизточната провинция Дзилин през месец май, огнище в Пекин през юни и още едно в столицата на Синцзян - Урумчи, през юли, но те бяха посрещнати с незабавни мерки за блокиране и масирани тестове. Огнищата бяха овладени в рамките на няколко седмици.

Гао цитира тези огнища като доказателство за ефективните мерки за ограничаване на разпространението в Китай. „Фактите показаха, че имаме няколко магически оръжия, за да отговорим на епидемията“, каза той.

Вместо това всички потенциални ваксини ще бъдат приоритетни за онези, които са на първа линия - медицински работници, китайски граждани, работещи в чужбина в рискови зони, и хора, работещи в гъста, високорискова среда като ресторанти, училища или сферата на услугите.

Китай е един от основните играчи в световната надпревара за разработване на коронавирусна ваксина. Страната е най-големият производител и потребител на ваксини в света и може да доставя повече от 1 милиард дози ваксина годишно от 40 производители в цялата страна, според Китайския доклад за индустрията на човешките ваксини за 2018-2022.

От над 30 ваксини, които понастоящем се пробват върху хора в световен мащаб, девет са от Китай. И четири от деветте ваксини в изпитания на късен етап се разработват от китайски компании.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оракъл купува китайското приложение Тикток
Оракъл купува китайското приложение Тикток
Спад на търсенето на цветя след призив да не се подаряват на първия учебен ден
Спад на търсенето на цветя след призив да не се подаряват на първия учебен ден