НОВИНИ

"Кмете, запиши си!": Кои са основните проблеми на Монтана?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:30, 08.10.2023
Чете се за: 05:42 мин.
Регионални
Слушай новината

Монтана е на фокус днес в рубриката "Кмете, запиши си!". В региона живеят 122 179 души, основният поминък е земеделие, търговия и промишленост. Средната брутна заплата е една от най-ниските в България - малко над 1160 лева. Естественият прираст е отрицателен като новородените са три пъти по-малко от починалите за година.

Един от проблемите, пред които продължава да бъде изправен регионът на Монтана, е ниската образованост на работната сила и трудното задържане на децата в клас. Директорите на училищата се налага да влагат цялото си въображение и старание, за да създадат привлекателна среда за децата и родителите.

"Бройката варира около 450 ученици, като се полагат усилия от целия колектив за задържането на учениците", каза Елка Станева, директор на 2 СУ "Никола Вапцаров", Монтана.

"Второ училище Никола Йонков Вапцаров по вид е средно, по статут е средищно, по вид финансиране - общинско, тъй като имаме 105 пътуващи ученици от населени места", допълни тя.

Общо в областта има 59 училища. За обновяването си обаче повечето разчитат не толкова на общинските средства, колкото на различни европрограми и проекти.

"Имаме два компютърни кабинета, кабинет по предприемачество, специализирани кабинети, история, география, по български език и литература", отбеляза Елка Станева.

И докато децата учат спокойно в час, над Монтана буквално и преносно е надвиснала сянката на язовир Огоста. Едно от най-големите по обем водно съоръжение в страната разделя жителите на региона на две - да се запази ли язовирът или да се източи. Игор Репкин работи по проекта вече 36 години.

"Язовирът е построен изцяло с основната задача - мелиорация, напояване на 860 хиляди декара, както и втората задача, по това време се строи АЕЦ-а - това е подаване на вода за АЕЦ Козлодуй - за съжаление обаче и двете задачи не са изпълнени", каза Игор Репкин, "Напоителни системи".

Днес съоръжението е държавно и се използва за защита от наводнения в цялата област от Монтана до Оряхово. Такъв е случаят и със силните валежи от това лято.

"Акумулираното количество от 370-400 милиона кубика, ако беше преминало свободно щеше да отнесе и Монтана, и поречието и да донесе щети до Румъния", обясни Репкин.

На този фон от години продължават да се търсят пари от всякакви източници за ремонт на съоръжението.

"Трябва да се направят тези ремонти, тъй като това съоръжение е много важно и рано или късно ще настъпи момент, когато ще трябва да се дадат повече пари, ако сега са 20 млн., тогава ще станат двойно", смята Игор Репкин.

Местната власт от години е разрешила цял квартал да изникне до стената на Огоста, но в поддръжката на язовира се включва слабо.

"Каквото може с дребни неща, например при косенето ,понеже нямаме техника, ни помагат за извозване на растителността."

И докато в Монтана се чудят какво да правят с язовира, в близкия град Берковица имат проблем с пътищата. Последният порой над града е отнесъл целия асфалт от улици в квартал Стара планина.

"Беше страшна работа, такова чудо никога не съм виждала, аз съм 77, сега ще почнем 78", коментира Райна.

"Улицата да оправят, я гледай тротоарът какъв е, не може човек да излезе, е дотука зет ми го направи, докара баластра, да вземе да асфалтира барем дотука"

"Идваха някакви, снимаха улицата, ще я правят и ... нищо."

"И контейнери няма, отнесе ги водата, жалби се писаха, общината нямала пари, жалби се писаха, нищо", коментира Йорданка Петкова.

"Тук е чакалирана улицата и сега като вали дъжд пак си върви вода, носи чакъл надолу."

Подобна е ситуацията и по незасегнати от наводнението улици в града. Райна и Митко заговарят с тъга и за друг проблем, от който страда целият регион - застаряване на населението.

"Тук сме все такива, младите избягаха", каза Райна.

"Останахме вече старите. Горе има един човек и тук има един човек, няма майка, няма баща, няма никой, останали са оттам мъж, оттук дъщеря", сподели Митко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пациенти с рядка болест остават без лечение
Пациенти с рядка болест остават без лечение
Десети ден блокади заради протеста на енергетици и миньори
Десети ден блокади заради протеста на енергетици и миньори