НОВИНИ

От бункер в Израел: Разказ пред БНТ за живота под ракетен обстрел

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:52, 08.10.2023
Чете се за: 05:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Разказ от първо лице от скривалище в Тел Авив сега. Живот в убежища под земята, мобилизирани бащи и синове и непрестанна тревога за отвлечените. Такава е част от картината в Израел ден след началото на войната. Историята е на доктор Валентин Меламед и неговото семейство.

В състояние на война: Израел предприема още мерки срещу "Хамас"

Доктор Валентин Меламед живее в близост до Тел Авив. С приятеля му Давид Леви, който е в България, успяваме да се свържем с него по интернет. Разказва, че тази нощ е имало няколко сигнала за тревога. Със семейството си се скрил в убежище под земята.

"Като свирне сирената слизаме на два етажа под входа на къщата. Слизаме по едни стълби. Седим в скривалището. Обикновено чуваме бумовете на противоракетната система", каза д-р Валентин Меламед.

"Движението по пътищата е опасно. Ако в момента завие сирената трябва да излезеш от колата и да легнеш до нея."

"Една ракета е паднала върху болницата Барзилай в Ашкелон. Положението съвсем не е розово."

Атаката е проведена около 2:30 часа през нощта. Медик от болницата, пожелал анонимност, ни изпраща снимки на разрушенията. Като по чудо няма пострадали. Ударено е крилото, свързващо старата и новата част на сградата. Властите са започнали да изпращат съобщения до лекарите, че трябва да покриват по-дълги дежурства заради недостиг на кадри.

"На спешното отделение вече има доктори, които не могат да отидат, защото са взети във войската и трябва да ги заместваме", отбеляза д-р Валентин Меламед.

Още в първите часове на войната вчера доктор Меламед отива при дъщеря си, която остава сама вкъщи с трите си деца, тъй като мъжът й е мобилизиран.

"Роднини, близки, всичките са вече във войската", каза д-р Валентин Меламед.

"Ще се бият няма какво. Това е положението."

България е първата държава, която организира мисия за извеждане на хора от Израел

Докторът признава, че никой не е вярвал какво ще поднесе утрото на 7-и октомври.

"Това е нещо, което не е било. Това е нещо съвсем ново. Има около 50 души отвлечени. Много жени и деца, малки деца между 3 и 5 години", каза Д-р Валентин Меламед.

"Това е просто престъпление и който ги поддържа той е също престъпник."

Според политическия анализатор Давид Леви ударът е бил абсолютна изненада, а операцията е резултат от месеци подготовка, преминали под фалшиви сигнали за мир. Три дни преди акцията между Израел и "Хамас" е бил сключен договор, чрез посредничеството на Египет, за облекчаване на палестинското население в Газа, включващо 20 хиляди нови работни места, доставки на електричество, вода и продоволствия.

"Такива мащаби не е имало в цялата история на Израел", обясни Давид Леви - политически анализатор.

"Толкова много отвлечени жени и деца досега не е имало."

"Със сигурност конфликтът няма да бъде кратък, защото израелското общество узря, че терористичната организация "Хамас" трябва да бъде унищожена. Гръбнакът й трябва да бъде пречупен."

Според анализатора заложниците вероятно ще се използват като жив щит, за да бъде намалена мощта на израелската реакция и възможност за преговори за освобождаване на затворници.

"Това, което Хамас обяви до този момент е че тези хора са разпределени на различни места в цялата ивица Газа и са скрити някъде в тяхната доста голяма система от подземни тунели. Те са най-важният капитал на терористичната организация", допълни Давид Леви.

Според Давид Леви конфликтът крие рискове за сигурността на България, особено в контекста на войната в Украйна и сложния конфликт за Нагорни Карабах.

"Ако отбележим точките на насилие на картата България е точно в пресечната точка", каза анализаторът.

"Израел на два часа път със самолет , Украйна е на около 600 км. , Нагорни Карабах е на около четири часа със самолет. Много е важно поведението на Иран и Русия , които са вдъхновителите на тази операция. Има геостратегически интерес на Русия да отвлече вниманието от проблемната си война в Украйна."

Прогнозата на анализатора е, че в хода на бойните действия военните структури на "Хамас" ще бъдат увредени до такава степен, че няма да може да се възстановят с години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светът показва солидарност към Израел
Светът показва солидарност към Израел
Ново издание на трилогията на Ваклуш Толев, по случай 100 г. от рождението му
Ново издание на трилогията на Ваклуш Толев, по случай 100 г. от рождението му