НОВИНИ

В състояние на война: Израел предприема още мерки срещу "Хамас"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:59, 08.10.2023
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Слушай новината

Израел е в състояние на война - решението на Съвета за сигурност дава възможност да се предприемат по-широкообхватни военни стъпки срещу палестинската групировка Хамас.

След вчерашното изненадващо нападение от Газа срещу Израел, днес ракети изстреляха и от подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула. Денонощие след ескалацията на напрежението в Близкия изток, жертвите от двете страни са близо 1000.

Вълна от израелски ракети заля ивицата Газа в малките часове на нощта. Израелските власти съобщават, че са поразени най-малко 22 палестински селища, а основната цел - позиции на Хамас. Разрушени са домове на членове на въоръжената групировка. След изненадващия удар в съботното утро, Израел отвърна на нападението с цялата си мощ.

Ракета порази кула в град Газа по време на пряко включване на репортерка от Ал Джазира.

Израел официално обяви, че е в състояние на война. Решението на израелския кабинет по сигурността ще позволи на Тел Авив да предприема по-широкообхватни стъпки срещу палестинската страна. Премиерът Нетаняху не коментира критиките, че вчерашната атака е безпрецедентен пробив в сигурността в страната му.

"Това, което става в Израел, не се е случвало никога досега, а ние ще се уверим, че няма да се повтори. Ще използваме цялата си сила, за да унищожим Хамас. Ще им отмъстим за деня, в който почерниха страната ни. Всяко кътче, в което се укриват членове на Хамас, ще бъде сравнено със земята. Призовавам жителите на Газа да я напуснат, защото ще атакуваме навсякъде", обяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

От Хамас заявиха, че имат готовност да се сражават продължително и че планират да разширят обхвата на нападенията си до Йерусалим и Западния бряг. Групировката разпространи кадри, за които се твърди, че показват как нейни бойци пресичат границата с Израел с помощта на моторни планери.

"Всички палестинци трябва да се включат в съпротивата на ивицата Газа, защото това е кауза, която засяга не просто целия палестински народ, но и арабския и ислямския свят. Нашата битка е за Йерусалим и джамията Ал-Акса. И битката ще се пренесе и на други фронтове", каза Хазем Касем, говорител на Хамас.

Снимки: БТА

Във втория ден от ескалацията напрежение имаше и по северната граница на Израел - с Ливан. Подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула също изстреля ракети по израелската страна. Военното крило на Хизбула е признато от ЕС за терористична организация. В отговор от Тел Авив засилиха военното си присъствие около ливанската граница и нанесоха удари.

"Нашите сърца, умове, души, общото ни минало, оръжията и ракетите ни, всичко, което имаме, е и ваше", каза Хашем Сафидин, Хизбула.

Потърпевши от ескалацията са най-вече цивилните и от двете страни. За денонощие броят на жертвите от израелска и от палестинска страна достигна хиляда. Стотици са ранените. Израел призна, че от граничните селища са отвлечени множество хора, сред които жени, деца и възрастни. В неизвестност са и граждани на Великобритания и Германия. Предполага се, че палестинската страна ще поиска размяна на заложниците, в замяна на свои затворници в Израел. Египетски високопоставен представител съобщи, че Израел е потърсил съдействие от Кайро за преговорите с Хамас и малката, но по-радикална джихадистка групировка "Ислямски джихад". През годините Египет неведнъж е посредничил между двете враждуващи страни. Обсъждано е и евентуално прекратяване на огъня, но засега израелските власти са против.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков: Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност
Денков: Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от терористична дейност
Пеевски: Сигурността на хората е първостепенен приоритет
Пеевски: Сигурността на хората е първостепенен приоритет