НОВИНИ

Код червено: Температурите в Испания леко спадат, но 13 провинции са под риск от екстремни жеги

код червено температурите испания леко спадат провинции риск екстремни жеги
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:47, 13.08.2023
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Температурите в Испания започват от днес леко да спадат. Въпреки това държавната метеорологична агенция предупреждава, че 13 провинции, особено на Канарските острови, остават под червен код за екстремен риск.

Третата гореща вълна в Испания за това лято донесе температури от близо 45 градуса в южната част на страната. Според метеоролозите екстремния риск от над 40-градусови жеги остава в Гран Канария, а Фуертевентура, Лансароте, провинция Санта Крус де Тенерифе, Ла Палма, Ла Гомера, Ел Йеро са с оранжево предупреждение от среден риск.

Високите температури са съчетани с т. нар. Калима - пустинен прах, който допълнително утежнява ситуацията на островите. С изключение на Лансароте и Фуертевентура всички останали острови са и с предупреждение за силни вълни и крайбрежни бури.

снимки: БГНЕС

На Иберийския полуостров други 11 провинции са нащрек с оранжево предупреждение за високи температури. Според здравните власти тези резки покачвания на градусите имат трайни последици както за физическото, така и за психическото здраве на хората. Месец юли беше шестият най-горещ в Испания, откакто се води статистика, а още преди да е приключила третата топлинна вълна излязоха и първите прогнози за четвъртата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за баскетболната легенда Атанас Голомеев
Спомен за баскетболната легенда Атанас Голомеев
Българският национален отбор по борба при жените продължава да се готви за световното първенство в Белград
Българският национален отбор по борба при жените продължава да се готви за световното първенство в Белград