НОВИНИ

Кога ще има контрол върху незаконните павилиони в София?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
21:37, 03.08.2022
Чете се за: 04:47 мин.
Регионални
Слушай новината

След смъртта на 16-годишния Людмил, който беше убит от токов удар пред болница "Св. Иван Рилски" през февруари миналата година, Столична община предвижда мащабен пакет от мерки, които да повишат драстично контрола на преместваемите обекти.

Те бяха гласувани от общински съвет в средата на юли, но промените в наредбата са върнати от временния областен управител на София. Разследването също все още не е приключило.

Близо година и половина след жестоката трагедия семейството на 16-годишния Людмил продължава да търси справедливост.

"След като той го няма на нас животът ни е свършил с него. Надяваме се да тръгнат нещата, да се показва, че има виновни и да влязат в затвора", споделя Снежан Митков, баща на убития Людмил.

Разследването за смъртта на Людмил все още продължава, а обвинени няма. От прокуратурата заявиха, че възложената на ГДБОП компютърно-техническа справка не е успяла да подобри качеството на видеокадрите, на които са заснети няколко мъже, които са работили в шахтата дни преди инцидента.

Целта е била по този начин да се открият детайли, с които да стане ясна самоличността им. Разследването е затруднено и заради липсващ свидетел, който е обявен за общодържавно издирване. И докато виновните все още се издирват от Столичната община обещават най-мащабната реформа за контрол и поставяне на преместваеми обекти.

"Цената беше това. Докато не умре човек да не могат да се задвижат нещата. Контрол няма да има в тази държава още сто години. Краде се, убиват невинни деца по улицата, по спирките", допълва Снежан Митков, баща на убития Людмил.

Пакетът от мерки включва над 100 промени. Сред тях - доставката на електрическа или топлинна енергия, вода или газ към обекта да се извършва от съответните дружества задължително след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Забранява се захранването на тези обекти с временни външни връзки и се въвежда изискване за задължителна проверка на всички преместваеми обекти поне веднъж месечно, която да се извършва от районните кметове.

"Използването на една будка или павилион може да стане само след въвеждане в експлоатация. Тоест само след като се провери, че безопасно е свързано, а не може да се пускат висящи кабели или така наречените временни връзки. Ние обявихме война на временните връзки, на решенията само за малко, които всъщност продължават с години", заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

В пъти се завишават глобите за нарушение на правилата за експлоатация. За физически лица санкцията е от 2000 до 5000 лева, а за фирми от 10 000 до 50 000 лв. Временният областен управител на София Вяра Тодева обаче е върнала промените в Наредбата за преместваемите обекти и рекламната дейност в Столична община.

В писмена позиция до БНТ от областната управа обясняват, че гласуваните от СОС нови и по-високи глоби противоречат на санкциите, предвидени в Закона за устройство на територията, чиито подзаконов акт е столичната наредба. В закона таванът на санкцията е до 10 000 лева.

"60 дни имаше областният управител през последните месеци и повече, в които, ако е имал притеснение, можеше да реагира. Няма обаче да отстъпим за адекватен и строг контрол, защото това е гаранция за безопасност", каза още Георги Георгиев.

Предложените промени ще бъдат разгледани отново на първото заседание на СОС през септември. Идеята е те да влязат в сила в края на годината, за да се даде време на бизнеса да се подготви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските баскетболистки до 18 години вече са в топ 8 на Европейското
Българските баскетболистки до 18 години вече са в топ 8 на Европейското
Гълъб Донев назначи 25 заместник-министри
Гълъб Донев назначи 25 заместник-министри