НОВИНИ

Колко ценни ще се окажат танковете за украинската армия?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:53, 29.01.2023
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Слушай новината

Тази седмица бяхме свидетели на решаващ момент със създаването на коалиция от западни държави, които ще снабдят украинската армия с бойни танкове - американски, германски и британски.

Но достатъчно ли е това, за да се обърне драматично хода на войната в Украйна?

“Очакваме мащабна нова руска офанзива през пролетта. Но никой не знае - ранна или късна пролет? С тези танкове украинците ще могат да отвърнат. А и знаете, руснаците вече мобилизираха още 200 000 войници, които в момента се подготвят за офанзивата", заяви Анджела Стент - професор по държавна и външна служба в Джорджтаунския университет и автор на книгата "Светът на Путин".

Преди пролетта Украйна няма и да разполага със западни танкове.

Техните доставки ще са на две фази - в първата след около три месеца трябва да пристигне един батальон от германски танкове Леопард 2. Втората фаза, за която няма определен времеви период, предвижда доставка на 2-ри батальон с Леопарди, в това число и 14 от Полша.

Западните танкове са с 20 тона по-тежки от съветските, което означава, че по-трудно ще могат да преминават върху временните мостове, след като и руснаци и украинци взривиха повечето мостове при сраженията. За да превземат бързо територии украинците ще избягват градски райони. Вече видяхме неуспеха на руската офанзива срещу Киев, когато дългата линия от руски танкове се оказа лесна мишена за украинската армия. Ед Арнолд от британски мозъчен тръст смята, че западните танкове, комбинирани със 100 бронирани машини Bradley и Stryker от Съединените щати и 40 германски верижни бойни машини на пехотата Мардер ще бъдат решаващи.

"Няма значение дали е Чаленджър, Ейбрамс или Леопард - всички те имат превъзходство над руските с огнева мощ и защита. Имат и по-добри оптики, по-добра стабилизация, могат да стрелят в движение. По-добри са в локализирането и при битка с танкове е критично важно как ще бъде направен първият изстрел", заяви Ед Арнолд - експерт по европейска сигурност към британския мозъчен тръст за отбрана и сигурност.

По-песимистичен в прогнозите си е Стивън Бидъл от Университета Колумбия в Ню Йорк.

"С тези танкове украинците ще имат по-добра възможност да превземат територии. Но бих бил внимателен с прогнози, че могат да превземат света. Да, без танковете украинците нямат надежда", заяви Стивън Бидъл.

Минимум 5-6 седмици са необходими, за да получат украинските войници основно обучение как да работят със западните танкове. Логистиката също е предизвикателство - доставка на гориво, боеприпаси и резервни части. Британските танкове Чалънджър не използват натовски стандартни боеприпаси, украинците може и да са свикнали да работят с дизелови двигатели като тези на Леопарт и Чалънджър, но американския танк Ейбрамс е с по-сложен газотурбинен двигател. Още преди западните съюзници да вземат решението Кремъл започна да плаши с ескалация.

"Не видяхме ескалация, след като Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО, нямаше ескалация и след като руснаците изгубиха Херсон, а Путин твърдеше, че това са руски територии. Ескалация можем да видим, когато става въпрос за статута на Крим. Ако полуостровът е под военна заплаха, което мисля, че ще се случи това лято, то тогава ще има ескалация. Но не мисля, че това ще стане, дори Украйна да получи 300 танка", заяви Ед Арнолд.

Но основният въпрос, който всички си задаваме е:

"Ще се удължи ли така войната? Може би, зависи от това как ще се бият руснаците. При идеален сценарий това може да ускори края на войната. Ако украинците постигнат достатъчно напредък и руснаците осъзнаят, че не могат да постигнат целите си - признание за анексираните територии", каза Анджела Стент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова защити тилата си в скока на дължина в зала на Държавното първенство
Пламена Миткова защити тилата си в скока на дължина в зала на Държавното първенство
Левски надигра като гост Монтана във волейболното първенство
Левски надигра като гост Монтана във волейболното първенство