НОВИНИ

Комисията за Конституцията ще заседава извънредно през почивните дни

БСП организира среща с експерти и депутати от ВНС, приели Конституцията през 1991

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:26, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Комисията по конституционни въпроси ще заседава извънредно през почивните дни, за да разгледа промените в основния закон и да се гласуват в зала преди коледните празници.

Срокът за предложения между първо и второ четене за промени в Конституцията е този петък в 18 часа. Затова председателят на конституционната комисия обяви, че свиква заседание в събота в 13:30 часа с опция това заседание да продължи и в неделя, за да може докладът да бъде готов до понеделник.

Вносителите на промените в основния закон казват, че ще прецизират текстовете като например: Списъкът от хора, измежду които да може да се избира служебният министър-председател, да не е само от трима души.

"В петък да имаме консолидирани предложения. Трябва да има общо съгласие. Ще ми се в следващите дни да има общи разисквания. Все на мен ми се пада да съм председател на дълги заседания по 18 часа", заяви Радомир Чолаков, председател на конституционната комисия.

"Искаше ми се да има още малко време, в което обществеността да прегледа предложенията, които ще бъдат внесени. Стигнахме до консенсус и по въпроса, че трябва да отпадне вторият мандат за главния прокурор, за двамата председатели на ВКС и ВАС, че ще се върнат указите на президента при назначаване и освобождаване и на тримата. Работим по създаването на съвместен формат на взаимодействие между ВСС и Висшия прокурорски съвет", каза Никола Минчев, ПП-ДБ и отбеляза, че вносителите очакват промените да бъдат атакувани в Конституционния съд от опозицията, а и от президента в частта, която го засяга.

БСП организира среща с експерти и депутати от ВНС, участвали в приемането на Конституцията през 1991 г.

"Благодаря на депутати от Великото народно събрание, които се отзоваха на поканата ни. Въпреки острите политически сблъсъци сте намерили държавническото. Времето доказа, че въпреки някои недостатъци тази Конституция е стълб на правовата държава. Вече четири пъти у правен опит да се променя", коментира Корнелия Нинова.

По думите ѝ за БСП има важни но смущаващи въпроси.

"Всички становища са отрицателни, няма нито едно позитивно становище. Доколко обикновено Народно събрание може дя променя Конституцията и крие ли това риск, ако някой обжалва. Промяната в съдебната система - тревожно е това, че никоя от гилдиите не я подкрепя. Поне е радостно, че се отказаха да сменят националния празник", добави Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че за БСП е неприемливо висши държавни длъжности да се заемат от хора с двойно гражданство.

"Нито един от текстовете на първо четене няма да остане такъв до края", каза Корнелия Нинова.

"Важно е да черпим от мъдростта и опита на депутати от Седмото велико народно събрание. От съдържателна гледна точка Конституцията от 1991 година е демократична конституция. С тази конституция станахме членове на Европейския съюз", заяви правосъдният министър Атанас Славов.

Той поясни, че има промяна в разбирането какво означава независима съдебна власт.

"Има повишаващо се ниво на тези стандарти. Мотивите на вносителите на промените е да се съобразим със стандартите за независимост на съда и прокуратурата", каза още Атанас Славов.

Вижте още в прякото включване на Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
180 деца спориха за отличията във втория турнир по борба "Венцислав Полизоев"
180 деца спориха за отличията във втория турнир по борба "Венцислав Полизоев"
Томас Тухел: Байерн ще даде 100 процента от себе си срещу Манчестър Юнайтед
Томас Тухел: Байерн ще даде 100 процента от себе си срещу Манчестър Юнайтед