НОВИНИ

Контакт в края лиши Никола Цолов от точки в последния старт за сезона във Формула 3

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:59, 03.09.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот Никола Цолов завърши на 13-о място в основното състезание за Гран при на Италия на пистата "Монца", с което бе сложен и официален край на сезон във Формула 3.

Никола потегли надпреварата от 9-а позиция, но още преди старта прогресира заради оттеглянето на Оливър Гьоте, който трябваше да започне от полпозишън. В самото начало дори Цолов успя да спечели още две места и да се изкачи до 7-ото.

Тогава на пистата излезе първата от многобройните коли за сигурност, които оказаха сериозно влияние върху състезанието. При всички рестарти "Българския лъв" успяваше да съхрани позициите си в топ 8, като за кратко успя да се изкачи и до 6-ата позиция.

За съжаление, пет обиколки преди края, при поредното прибиране на сейфти кара Никола имаше контакт със свой съперник, който извади нашето момче извън трасето и го прати в дъното на колоната.

Секунди по-късно на трасето отново се появи колата за сигурност, а до края пилотите на практика направиха само още една състезателна обиколка, в която Цолов спечели няколко позиции, за да пресече финала 14-и, а впоследствие бе промотиран до 13-ото място заради наказанието на Габриеле Мини.

По този начин Никола Цолов приключва първия си сезон във Формула 3 с екипа на АРТ Гранд при на 22-ро място в генералното класиране с 6 точки в актива си, които дойдоха в последните два кръга за годината в Белгия и Италия.

В същото време хаотичният последен старт за сезона бе спечелен от британския пилот на МП Моторспорт Джони Едгар, за когото това бе първи успех през кампанията.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден антиправителствен протест в Сърбия
Пореден антиправителствен протест в Сърбия
Монако се изкачи на върха в Лига 1 след класически успех срещу Ланс
Монако се изкачи на върха в Лига 1 след класически успех срещу Ланс